Neamţ: Zeci de copii abuzaţi lunar de părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii de la ţară sunt puşi de părinţi să vândă produse în piaţă
Copiii de la ţară sunt puşi de părinţi să vândă produse în piaţă

Psihologii spun că tot mai mulţi minori îşi pierd stima de sine, sunt introvertiţi sau au probleme de socializare.

Sărăcia, nemulţumirile şi stresul zilnic se răsfrâng direct asupra copiilor, care ajung victimele directe ale adulţilor. Numărul cazurilor de abuz asupra minorilor este în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„În luna mai a acestui an au fost anchetate 36 de cazuri de abuz, faţă de 32 câte au fost în aceeaşi lună a anului trecut. Dacă în mai 2010 au existat numai şase minori neglijaţi de părinţi, luna trecută au fost semnalate 20 de astfel de situaţii. Pentru un minor s-a luat măsura mutării într-un centru de plasament“, a spus Cristina Păvăluţă, directoarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ.

Adolescent întors de la frontieră
Subnutriţi, lăsaţi să se descurce singuri, fără a merge la şcoală şi ignoraţi de părinţi, aşa arată cei mai mulţi dintre micuţii care au ajuns în atenţia inspectorilor de la Protecţia Copilului luna trecută.

„Pe lângă minorii neglijaţi de părinţi au existat şi şase cazuri de abuz emoţional, două de abuz sexual şi două de trafic. Acum încercăm, împreună cu autorităţile marocane, să aducem în ţară o minoră de 14 ani care a plecat împreună cu presupusul tată natural. A mai fost un caz, al unui tânăr de 17 ani, care a fost întors de la frontieră când vroia să plece la muncă în străinătate“, a adăugat Cristina Păvăluţă. Alţi patru minori au fost trimişi de părinţi la muncă, chiar dacă nu au încă vârsta şi puterea ca o zi întreagă să facă treburile unui adult.

„Copiii îşi formează singuri comportamentul“
„Printre efectele pe care abuzurile le au asupra copiilor, mai ales cele de neglijenţă parentală, se numără scăderea stimei de sine. Minorii ajung să fie introvertiţi, se separă de restul copiilor de vârsta lor, au probleme de socializare şi de multe ori nu reuşesc să accepte normele sociale. Lipsind îndrumarea parentală, copiii îşi formează singuri comportamentul“, a spus psihologul şcolar Ana Maria Amihăesei.

Cele mai multe cazuri provin din mediul rural şi sunt semnalate fie de rude, fie de vecinii îngrijoraţi de soarta minorilor. Copiii ajung să fie victime chiar de două ori dacă specialiştii nu reuşesc să-i educe pe părinţi, iar minorii nu sunt mutaţi din mediul familial.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite