Neamţ: Vitezomanii fug de radare cu staţii de emisie-recepţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La magazinele de profil au crescut vânzările la staţiile de emisie-recepţie
La magazinele de profil au crescut vânzările la staţiile de emisie-recepţie

Şoferii care uită piciorul pe acceleraţie şi care nu-şi permit detectoare radar foarte scumpe au găsit soluţia să nu fie prinşi de aparatele performante ale agenţilor de la Rutieră

Conducătorii auto s-au adaptat „din mers" pericolului de a fi depistaţi în trafic cu viteza peste limita legală. În prima fază, ei au dat iama în magazinele de profil din oraş şi au căutat cele trei modele de detectoare (Whistle Pro78, Whistle690 şi Valentine1), de care au auzit că pot „mirosi" radarele poliţiei. Numai că acestea sunt foarte scumpe.

„Am căutat prin oraş, dar nu am găsit decât modelul cel mai scump. Nu-mi permit să dau 2.000 de lei pe un detector", ne-a spus Marius Iftimia, şofer. Cei care nu au bani să-şi achiziţioneze detectorul performant au la dispoziţie o a doua şansă de a circula în voie pe străzi: staţiile de emisie recepţie.

Radarele "bat" peste 1 km

Cu ajutorul lor, şoferii pot auzi discuţiile dintre conducătorii auto din trafic care se anunţă unul pe altul că în preajmă sunt maşinile poliţiei. „De când s-a lansat în presă că poliţia va fi dotată cu radare care nu pot fi depistate, au crescut vânzările la staţii de emisie-recepţie", a declarat Silviu Ionaşcu, manager la un magazin care importă şi desface aparatură electronică din zona 1 Mai. Acesta a propus varianta ideală ca şoferii vitezomani să scape de poliţişti, indiferent de cât de performant ar fi radarul lor. „Soluţia e un detector performant cu tehnologii POP sau Instant, împreună cu o staţie portabilă sau mobilă produsă de americanii de la Midland. Cele două componente constituie o soluţie 99% funcţională împotriva noilor radare", este sigur Silviu Ionaşcu. Investiţia într-o astfel de combinaţie tehnică ajunge la un preţ mediu de 1.000 de lei şi îi poate ajuta pe şoferi să reducă viteza în timp util pentru a nu fi înregistraţi de camerele performante ale radarelor care „bat" şi până la 1,5 kilometri.

Preferinţa şoferilor pentru staţiile radio de emisie-recepţie ţine de preţul scăzut şi de funcţiile multiple pe care le are aparatura. „Am un detector clasic vechi, luat la mâna a doua cu 100 de lei şi nu mai am ce face cu el. Mâine am de făcut o cursă la Bucureşti şi am deja 9 puncte luate de radar. Dau 750 de lei pe o staţie şi măcar aflu dinainte unde sunt radarele", a spus Dumitru Marinescu, un şofer de microbuz care se plânge că un drum până la Bucureşti, cu viteza legală, l-ar face în minim şase ore. „Cu 50 km/oră adormi la volan şi faci accident. Cine are boala vitezei în sânge, merge şi cu detector şi fără, nu mai ţine cont", a opinat Dan Apostol, comerciant la un magazin de piese şi produse auto din Piaţa Centrală.

Vin radarele performante

Poliţia din Neamţ va fi dotată cu noile radare până la sfârşitul acestei luni. În prezent sunt şase radare clasice care funcţionează pe drumurile din judeţ, şi s-a auzit iniţial că ar trebuie să mai fie trimise nouă radare din gama ultraperformantă. „Nu ştim care va fi cifra exactă, se pare că doar patru vom primi. Va fi o analiză privind necesitatea acestor dotări şi decizia se va lua la nivel central", a menţionat inspectorul principal Cătălina Bădeanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite