Neamţ: Virozele respiratorii golesc clasele de elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultima săptămână s-au îmbolnăvit peste 3.000 de nemţeni, dintre care majoritatea sunt copii şi adolescenţi. În şcoli, profesorii îi triază pe elevii răciţi şi-i trimit la medic sau acasă pentru a nu-şi îmbolnăvi colegii.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ i-au transformat pe profesori în medici pentru a împiedica răspândirea gripei şi a virozelor respiratorii.

Nemţenii, virusaţi de primăvara timpurie

Triaj zilnic în clase

Pe fondul miilor de afecţiuni pulmonare depistate în ultima săptămână, reprezentanţii DSP au trimis o adresă către Inspectoratul Şcolar cu măsurile ce trebuie luate în şcoli.

„La prima oră de curs cadrele didactice ar trebui să facă un triaj zilnic între elevi şi să-i îndrume la medic pe cei care au afecţiuni respiratorii acute“, a spus doctorul Dan Morenciu, directorul executiv al DSP Neamţ. Săptămâna trecută, peste 3.000 de nemţeni au ajuns la medic din cauza virozelor respiratorii ori a gripei, marea majoritate a pacienţilor fiind copiii.

„Marea noastră bucurie este că nu avem focare de gripă sau de viroze respiratorii, însă ne-au fost semnalate cazuri din întregul judeţ. Având în vedere că în judeţul Neamţ sunt aproape 85.000 de copii incluşi în sistemul de învăţământ, este destul de greu să putem stopa astfel de fenomene“, a precizat Luminiţa Vârlan, inspector şcolar judeţean.

Elevii, în schimb, nu sunt speriaţi de fenomen, unii considerându-l chiar un motiv bun pentru a lipsi de la ore. „În fiecare an răcesc, dar nu am stat niciodată în spital pentru asta. Mi-a dat mama pastile şi ceaiuri şi am scăpat. E bine când vrei să mai lipseşti câte o zi de la şcoală şi nu ştii ce scuze să găseşti. Dacă sunt mai mulţi colegi bolnavi, e mai uşor“, spune amuzat Ionuţ Bordei, elev în clasa a XI-a.

Vaccinarea, singura metodă de prevenire

Dacă liceenii transformă epidemia de gripă într-o scuză pentru chiul, părinţii preşcolarilor sunt speriaţi de ideea îmbolnăvirii celor mici.

„Am fata în grupa mică şi s-au îmbolnăvit trei copii săptămâna asta. Am fost cu ea la medic şi e totul în regulă, dar nu am mai dus-o la grădiniţă în ultimele două zile din săptămână pentru că mi-a fost frică să nu răcească. E frig şi ei sunt prea mici ca să ştie să se păzească“, crede cosmeticiana Lavinia Marin.

Pentru a nu se ajunge la formarea unor focare de gripă sau de viroze respiratorii, medicii spun că cea mai bună metodă este prevenirea. „Vaccinarea este singura metodă de prevenire şi este recomandată persoanelor din grupele de risc şi nu numai“, a adăugat Dan Morenciu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite