Neamţ: Virozele respiratorii alertează părinţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de copii ajung zilnic la spital cu probleme de sănătate din cauza frigului sau „preluate“ din locuri aglomerate. Micuţii care au între 1 şi 5 ani sunt cei mai vulnerabili în faţa răcelilor de sezon. Medicii recomandă părinţilor să îi imunizeze.

Tot mai mulţi locuitori ai urbei iau cu asalt secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ. Numai în ultima săptămână, numărul celor care îşi aduc copiii la medic, cu viroze sau pneumonii, a crescut simţitor.

Specialiştii sunt de părere că atât scăderea temperaturilor, cât şi intrarea în colectivitate a copiilor, sunt două dintre cauzele care au condus la creşterea numărului de îmbolnăviri. „Există şi o particularitate a copiilor cu vârste între 1 şi 5 ani, care îşi construiesc în acest interval sistemul imunitar. Trecerea dintre anotimpuri face ca imunitatea organismului să scadă, iar părinţii trebuie să fie foarte atenţi“, spune Suzana Constantinescu, şefa secţiei de Pediatrie a spitalului.

În cursul acestei săptămâni, frecvenţa consultaţiilor şi, implicit, a internărilor, a fost mult mai ridicată decât în perioada precedentă. „Avem de-a face cu 25, până la 40 de cazuri zi de zi, unele dintre ele foarte grave. Există două tipuri de părinţi: cei care intră în panică foarte repede şi se prezintă la spital pentru control şi cei care reacţionează mult prea târziu“, explică doctorul Constantinescu.

Fructe, legume şi haine groase

De partea cealaltă, părinţii pun frecvenţa virozelor pe seama microbilor. Oamenii cred că viruşii s-au înmulţit şi au devenit mai puternici, şi de aceea cazurile de internare sunt tot mai frecvente. „Nici antibioticele nu-şi mai fac efectul aşa cum trebuie şi apar complicaţii. Starea de sănătate depinde şi de mediul de viaţă, iar în oraşe există destule surse de poluare. Copiii intră în permanenţă în contact cu acestea, chiar şi în locurile de joacă“, spune Marius Pitaru, venit la spital pentru nepoţelul internat.

Medicii îi sfătuiesc pe pietreni să evite, pe cât posibil, expunerea copiilor în zone aglomerate precum hipermarketuri sau mijloace de transport în comun. Pentru prevenirea îmbolnăvirilor de sezon, specialiştii recomandă consumul de fructe şi legume şi adoptarea unui stil vestimentar adecvat şi vaccinarea.

Marius Pitaru, comerciant: În oraşe există destule surse de poluare, iar copiii intră în permanenţă în contact cu acestea.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite