Neamţ: Vicioşii cu tuberculoză, externaţi din spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii bolnavi de tuberculoză nu pot rezista tentaţiei de a fuma
Pacienţii bolnavi de tuberculoză nu pot rezista tentaţiei de a fuma

Edilii din comuna Alexandru cel Bun spun că bolnavii de la Sanatoriul din Bisericani, care fumează, ar trebui trimişi acasă. Oficialii cred că bolnavii de TBC ar trebui să facă eforturi ca să renunţe la fumat în timpul tratamentului deoarece se cheltuiesc foarte mulţi bani de la bugetul local.

Primarul comunei Alexandru cel Bun, Ion Rotaru, cere externarea disciplinară a bolnavilor de tuberculoză, de la Sanatoriul Bisericani, care fumează.
Solicitarea a fost făcută la câteva săptămâni după preluarea în administrarea primăriei a celui de-al doilea astfel de sanatoriu din ţară.

„Nu e normal să investim atâţia bani în sănătatea celor cu TBC, iar ei să stea la sanatoriu ca la pensiune şi să fumeze după pofta inimii, agravându-şi boala de care suferă. Cei care nu vor să se lase de fumat pe timpul tratamentului, să fie trimişi acasă“, a declarat primarul Rotaru.

Bani de la Mediu pentru Sanatoriul din Bisericani

Conform primarului, acesta a obţinut finanţare în valoare de aproape două milioane de euro de la Ministerul Mediului pentru reabilitarea sanatoriului şi a alocat resurse din bugetul comunei pentru îmbunătăţirea hranei bolnavilor.

De asemenea, alte proiecte au în vedere optimizarea consumurilor de gaze naturale prin înlocuirea cazanelor de la centrala termică, precum şi dotarea sanatoriului cu pompe pentru preluarea căldurii din subteran.

Directoarea Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani, medicul Elena Botezatu, spune că nici nu se poate pune problema externării bolnavilor. „Cum pot să externez un bolnav contagios, care, odată trimis acasă, mai îmbolnăveşte alte zece persoane de tuberculoză“, a declarat Elena Botezatu.
Aceasta mai spune că fumatul este intezis la Bisericani, ca în orice instituţie publică, dar că viciul este mai puternic decât riscurile încălcării legii sau agravării stării de sănătate.

„Şi noi ne dormim ca pacienţii să nu mai fumeze şi le explicăm că nu le face bine la fiecare consultaţie, dar sunt unii bolnavi care nu au suficientă voinţă pentru a se lăsa de fumat“, a explicat Elena Botezatu.

Fără amenzi pentru vicioşii din spital

Conform acesteia, la chioşcurile din sanatoriu este interzisă comercializarea ţigărilor şi băuturilor alcoolice, prin contractul de închiriere a spaţiului.
În această situaţie, bolnavii îşi procură din satele vecine ţigările sau le primesc de acasă. Directoarea mai spune că legea nu-i permite să amendeze fumătorii, care, de multe ori, sunt atât de săraci că nici nu ar avea cum să plătească astfel de sancţiuni.

Directorul financiar-contabil al spitalului, Cristian Curcă, spune că legea este greu de respectat în forma actuală.

„Legea ne-a obligat, în 2002, să amenajăm spaţii speciale pentru fumat, dar completările ulterioare au interzis total fumatul şi ne-au impus să desfiinţăm aceste locuri“, a declarat Cristian Curcă.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite