Neamţ: Vicii încurajate peste drum de „Economic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de la „Economic“ pot cumpăra ţigări şi băuturi alcoolice chiar vizavi de liceu
Elevii de la „Economic“ pot cumpăra ţigări şi băuturi alcoolice chiar vizavi de liceu

Cei de la Primărie, care au autorizat doar vânzarea de alimente, pasează responsabilitatea în curtea Direcţiei pentru Sănătate Publică Neamţ.

Din fostele apartamente amenajate acum ca spaţii de vânzare, elevii pot cumpăra mai ales dulciuri şi diverse produse alimentare în timpul pauzelor, dar şi băuturi alcoolice. „Avem numai o singură marcă de ţigări, cea mai ieftină, pentru că altele se vând mai greu“, ne-a lămurit proprietara magazinului, mama lui Virgil Munteanu, bătăuşul care a terorizat  în ultima săptămână Liceul Economic.
Vânzătoarea din magazinul mixt de la cealaltă scară a blocului ne spune că respectă distanţa faţă de liceu. „Au venit de la o firmă de bere, au măsurat distanţa faţă de poarta liceului şi a reieşit că avem mai mult de 50 de metri“, ne-a explicat vânzătoarea.

Alimentare greu de închis
Directoarea Grupului Şcolar Economic-Administrativ, Diana Laura Scumpu, a recunoscut că a văzut elevi care îşi cumpărau ţigări şi băuturi alcoolice de la aceste magazine. „După ce am văzut ce se întâmplă, m-am dus personal să rog vânzătorii să nu mai comercializeze alcool şi tutun elevilor, dar am fost tratată cu mult dispreţ“, a declarat directoarea Scumpu.

Ludmila Armaşu, de la Serviciul de Comunicare al Primăriei, spune că aceste magazine au un acord de funcţionare. „Biroul de autorizare din cadrul Primăriei dă un acord de funcţionare, la baza căruia stau o serie de declaraţii pe propria răspundere“, a precizat Ludmila Armaşu. Conform acesteia, verificarea desfacerii băuturilor alcoolice şi a ţigărilor în apropierea şcolilor trebuie făcută de inspectorii de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP).

„Am refuzat autorizarea“
„Pentru că interzicerea funcţionării unităţilor de alimentaţie publică la o distanţă mai mică de 50 de metri faţă de şcoli se face printr-un ordin al ministrului Sănătăţii, controalele se fac de inspectorii DSP“, a mai declarat Ludmila Armaşu.

Mirela Grădinaru, director adjunct al DSP Neamţ, recunoaşte că oferirea ţigărilor şi a băuturilor alcoolice lângă şcoli este o problemă, dar spune că nu poate închide magazinele alimentare.
„Am refuzat autorizarea barurilor, teraselor şi discotecilor lângă şcoli şi, cu toate acestea, atât în oraşe, cât şi la sate, funcţionează astfel de localuri. Sunt foarte multe magazine alimentare în apropierea şcolilor care au şi băuturi alcoolice şi nu pot fi închise“, a declarat Mirela Grădinaru.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite