Neamţ: Vacanţă la înălţime pe platoul Ceahlăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai importante trasee de urcare încep din Durău, pe la cabana Fântânele sau  de la Izvorul Muntelui.

Efortul făcut la urcare este răsplătit de peisaje superbe şi de o ventilare a plămânilor, benefică pentru sănătate. O simplă excursie sau o şedere de mai multe zile pe munte, spun medicii, completează în mod fericit efectele plajei făcute la mare.


De menţionat însă că altitudinile mai mari de 800 de metri nu sunt recomandate cardiacilor, din cauza presiunii atmosferice mai mici, a aerului mai rarefiat şi a efortului suplimentar pe care trebuie să îl facă inima în aceste condiţii pentru a oxigena creierul.

Cazare la 1.761 de metri
Situat în centrul Parcului Naţional Ceahlău, platoul superior al masivului oferă posibilităţi de cazare la cabana Dochia, la schitul din apropiere sau la cort. Cabana Dochia, situată la altitudinea de 1.761 de metri, dispune de 78 de locuri, în camere de diferite locuri, la diferite preţuri. Astfel, un loc în cele trei camere de două paturi costă 40 de lei, un loc în cele trei camere cu patru paturi costă 25 de lei, iar un loc în cele patru camere cu şapte paturi costă 20 de lei.

Sunt şi locuri mai ieftine, de 16 lei, dar camera are între 14 şi 16 paturi, după cum a precizat cabanierul Nicu Lazăr. „Aş vrea să se ştie că aceasta este o cabană de creastă, unde omul vine cu rucsacul plin, făcând un efort deosebit şi unde sunt primiţi toţi cei care cer găzduire. Din acest motiv trebuie să nu se exagereze cu muzica până la ziuă şi să nu se lase tot felul de mizerii în urmă“, a spus cabanierul Nicu Lazăr. La schit nu există un tarif oficial, este interzisă gălăgia, iar cei care cer găzduire acolo ca pelerini plătesc din proprie iniţiativă măcar nişte pomelnice.

10 lei noaptea la cort
Pentru corturi, Administraţia Parcului Naţional Ceahlău oferă un spaţiu special lângă cabana Dochia. Pentru campare se percepe 10 lei de cort pe nopte, după cum a precizat Constantin Andraş, directorul Administraţiei Parcului.

Acolo ne-am întâlnit cu un pasionat de munte, Lucian Pârlea, în vârstă 40 de ani, din Vrancea. Acesta urcase pe Ceahlău împreună cu soţia şi copilul şi cu o altă familie cu copil, asigurându-şi cazarea în două corturi. „Muntele cere o atitudine specială din partea celor care îl urcă. Trebuie, în primul rând, să ai grijă de el. Însă bucuria este că Ocolaşul Mare din Ceahlău este cel mai protejat loc din ţară din privinţa curăţeniei“, a spus Lucian Pârlea.

Cei care se satură de conservele din rucsac pot bea la cabană un ceai fierbinte de plante de pădure, cu lămâie şi rom, care costă 1,5 lei, pot comanda o ciorbă de legume, care costă 5 lei, piept de pui la grătar cu cartofi prăjiţi şi salată, la preţul de 15 lei, sau mămăliguţă cu brânză, care costă 6 lei.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite