Neamţ: Urs imens prins cu laţul într-un gard

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Captura a fost făcută în grădina unui localnic din Ceahlău, care voia să prindă porci mistreţi.

Ursul a picat în capcană în noaptea de 22 spre 23 septembrie. Animalul şi-a prins o labă din faţă într-un laţ făcut cu o sârmă multifilară subţire, dar foarte rezistentă.

Primul care a venit să vadă ursul a fost Raul Papalicef, reprezentantul Asociaţiei de Vânătoare „Lupul cenuşiu“, care are în administrare fondul de vânătoare 17 Schit, pe teritoriul căruia s-a întâmplat incidentul.

Ser adus de la Bacău

„Ursul este foarte agitat. Are cam 200 de kilograme, ceea ce înseamnă vreo 300 de puncte. Vom încerca să îl eliberăm după ce îl vom tranchiliza“, a precizat Raul Papalicef ieri dimineaţă.

Eliberarea ursului s-a prelungit până după ora 14.00, pentru că a fost nevoie ca serul tranchilizant să fie adus de la Bacău. Terenul pe care intrase ursul, mai întâi într-un lan de porumb, apoi în gardul cu laţ, aparţine Elenei Zvancea. „În fiecare an vin mistreţii şi ne strică porumbul sau cartofii pe care-i punem aici. Chiar zilele trecute ne-au stricat fânul. Am mai văzut căprioare pe aici, dar urs, niciodată până acum“, ne-a spus Elena Zvancea.

Acţiunea de salvare a ursului a fost supravegheată de un reprezentant al Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Suceava. Perimetrul a fost asigurat de doi jandarmi montani de la Durău şi de personal de specialitate, înarmat cu arme de vânătoare, pentru protecţia celor care urmau să tranchilizeze ursul. După ce animalul a fost adormit s-a trecut la eliberarea piciorului din laţ, care îi sfârtecase jumătate de labă.

„Îi dăm o nouă şansă“

După consultaţii din care nu a lipsit ideea că ursul nu va supravieţui şi că ar trebui sacrificat, Raul Papalicef s-a impus şi a decis ca el să fie eliberat.

„Trebuie să îi mai dăm o şansă. Îl vom prelua cu echipament Salvamont şi îl vom elibera într-o zonă în care prezenţa umană este foarte rară“, a hotărât Raul Papalicef. El a mai precizat că se va face o plângere penală la Poliţie, pentru a fi cercetate împrejurările care au dus la prinderea ursului în laţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite