Neamţ: Un sinucigaş apare la fiecare două zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii spun că în ultimele săptămâni „au explodat“ cazurile de pietreni care aleg să-şi pună capăt zilelor. Specialiştii adaugă că majoritatea celor care s-au săturat de viaţă au sub 45 de ani şi încearcă otrava de şobolani sau pastilele.

Medicii de la Spitalul Judeţean îşi amintesc că la începutul anului se confruntau cu o tentativă de suicid cam o dată pe săptămână. Acum, ei se întâlnesc cu astfel de cazuri o dată la două zile. 80% dintre sinucigaşi apelează la combinaţia de pastile cu alcool.


Alţii preferă otrăvurile găsite prin gospodărie. Specialiştii spun că de multe ori reuşesc să salveze vieţile pacienţilor, dar se tem că izbânda lor este doar una de moment, pentru că astfel de persoane au nevoie şi de ajutorul psihologilor. Altfel, ar putea recidiva în tentativele lor.


Demoralizaţi de sărăcie


Purtătorii de halate sunt îngrijoraţi mai ales de faptul că clachează psihic tot mai des acele categorii de oameni care n-ar trebui în mod normal să fie predispuse la sinucidere.
Dacă anul trecut la Urgenţe ajungeau mai ales tineri dezamăgiţi în dragoste, acum pe primul loc în topul cauzelor se află situaţia economică cu care se confruntă familiile nemţenilor. „Cel mai grav este că a crescut îngrijorător ponderea bărbaţilor, întreţinători ai familiilor, la fel şi media de vârstă, care acum merge de la 30 de ani în sus“, a explicat Gabriela Chitoşca, asistent şef la Unitatea de Primiri Urgenţe a SJU Neamţ.


Psihologii sunt neputincioşi


„Din nefericire a crescut şi numărul persoanelor mai în vârstă, unde principalul motiv acuzat este lipsa banilor şi dificultăţile financiare de care se lovesc zilnic“, a adăugat Gabriela Chitoşca. De multe ori nici ajutorul psihologilor nu funcţionează, din simplul motiv că sinucigaşii „se închid“ în ei şi refuză orice fel de comunicare.


„Nimeni nu-i poate interna la psihiatrie decât cu acordul lor, iar un eventual tratament dă roade tot apelând la voinţa bolnavului. De cele mai multe ori este refuzată ferm o eventuală discuţie cu psihiatrul sau psihologul“
, a completat Ioana Paşcău, psiholog.

_____________

Preoţi la căpătâiul depresivilor
Unii pietreni încearcă să îndepărteze gândurile sinucigaşe ale celor apropiaţi făcând apel la preoţi. „De multe ori avem cazuri în care vine familia cu persoana care a avut gândurile acestea pentru a-i face rugăciuni şi a o ajuta. Este esenţial sprijinul celor din jur şi credinţa în Dumnezeu“, spune preotul Ioan Ciobanu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite