Neamţ: Umblă cu un glonţ în trup de la Revoluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valeriu Lazarov a fost una dintre cele două persoane împuşcate la Piatra Neamţ în decembrie 1989. După ce a fost ciuruit de cinci cartuşe, pietreanul are acum un deget lipsă la o mână, câteva cicatrici şi un glonţ lângă coloană.

Glonţul a ajuns aproape de baza coloanei vertebrale, iar medicii au spus că operaţia de extragere ar fi prea periculoasă. Valeriu Lazarov, ajuns acum viceprimar al comunei Alexandru cel Bun, era atunci şofer la IFET. 

„În noaptea de 24 spre 25 decembrie 1989, mergeam cu maşina de serviciu, un ARO, din satul Bistriţa, în care locuiesc, spre oraş. La intrarea în Piatra Neamţ de la Ursuleţi mi-au ieşit în faţă nişte persoane înarmate, gărzi civile, militare - nu ştiu. Am făcut slalom printre ei şi am auzit în spate cum trag cu pistoalele mitralieră după mine, dar am accelerat“, îşi aminteşte Lazarov.

Considerat terorist

În centrul oraşului a mai scăpat de un baraj, dar în faţa Şcolii nr. 4 l-au oprit nişte tineri cu banderole care l-au rugat să ducă un băiat până la Podoleni. În faţa unităţii militare cei doi s-au trezit sub o rafală de gloanţe.

„Fuseseră anunţaţi prin staţie de un ARO cu terorişti. Dar ce terorist eram eu?! Au tras din faţă, fără nicio somaţie. Mi-au ciuruit toată maşina. M-am lăsat sub bord şi simţeam cum trec prin mine gloanţele. Unul mi-a intrat în palma stângă, când mi-am acoperit capul, şi mi-a ieşit cu tot cu degetul arătător, două în picior, unul a trecut pe după ureche şi altul mi-a străpuns fesa şi a rămas şi acum în trup, lângă coloană. Îl port de atunci în mine, plus vreo trei bucăţi de tablă din caroseria maşinii“, explică bărbatul.

Nu se consideră revoluţionar

A redevenit conştient după trei zile la Reanimarea de la Spitalul Judeţean şi i s-a povestit că nu militarii care au tras în el l-au adus acolo.

Nu a vrut să se declare revoluţionar. „Cu ce am contribuit eu să schimb regimul, să îl dau jos pe Ceauşescu?! S-a întâmplat să fiu împuşcat! Nici pretenţii financiare nu am avut, bine că am scăpat cu viaţă!“, se bucură Lazarov. La insistenţele celor din Asociaţia Revoluţionarilor, bărbatul a făcut, anul trecut, demersuri pentru a le fi coleg, dar spune că, deocamdată, nu a primit răspuns.

Medicii sunt optimişti. „Dacă nu a făcut la început reacţie adversă, de respingere a corpului străin, poate trăi fără probleme. Sunt cazuri de persoane cu gloanţe în corp, chiar din al Doilea Război Mondial“, a precizat medicul radiolog Sorin Ciobanu, director al Spitalului Judeţean de Urgenţe Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite