Neamț: Ultima zi de înscrieri la Festivalul «Filmul de Piatra»

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Festivalul „Filmul de Piatra” vor fi proiecții și pe muntele Cozla
În Festivalul „Filmul de Piatra” vor fi proiecții și pe muntele Cozla

Peste 100 de filme de scurt metraj s-au înscris pentru festivalul programat în ianuarie. Cele mai bune producţii au şansa de a fi prezentate în festivalurile de profil din Franţa, Anglia şi Canada.

Înscrierea filmelor pentru preselecţie a început în urmă cu o lună şi se va încheia duminică, 5 decembrie. Până vineri, peste 100 de tineri din ţară şi din Republica Moldova şi-au expediat prin e-mail producţiile de gen scurt metraj, pentru a câştiga dreptul de participare la cea de-a doua ediţie a festivalului programat în perioada 6-9 ianuarie.

„În 2009 au fost 147 de producţii înscrise la preselecţie, dar credem că se va depăşi acest număr. În plus, vom mai invita şi o parte din tinerii care se vor prezenta la festivalul «CineMA iubit» de săptămâna viitoare", spune regizorul Andrei Dăscălescu, coordonatorul festivalului organizat de FILMLAB.  

Ediţia din ianuarie are parte de un buget considerat infim de către organizatori. Acesta este compus din cei 20.00 de lei alocaţi de Centrul Naţional al Cinematografiei, şi se bazează pe sprijinul logistic oferit de autorităţile locale care şi-au asumat sarcina să suporte găzduirea invitaţilor.

„Suntem o mână de tineri, fără vedete, o echipă de voluntari care vrem să continuăm tradiţia începută anul trecut prin acest festival", mai spun organizatorii.

Proiecţii la Teatru şi pe vârful muntelui

Manifestarea se va desfăşura la Teatrul Tineretului, dar vor fi şi proiecţii pe muntele Cozla cu scurt metraje pe tematica sporturilor de iarnă. „Am avut ocazia să vizionez filme la înălţime în septembrie, atunci când a fost ediţia mini a festivalului", spune elevul Mihai Curteanu.

Categoriile de filme care vor face parte din această ediţie sunt ficţiune, documentar, animaţie, experimental şi videoclip muzical, toate cu durata intre 1 minut şi 30 minute. Organizatorii spun că secțiunea «experimental» este dedicată cineaștilor amatori, iar secțiunea «videoclip» este o premieră la această ediție.

„E vorba de filme create după ianuarie 2009 şi sunt acceptate chiar şi producţii făcute cu ajutorul camerei video de la telefonul mobil", mai spune Andrei Dăscălescu.

O motivaţie pentru participarea la «Filmul de Piatra» o reprezintă şansa ca producţiile să fie incluse pe DVD-ul ce va fi pus în vânzare la standul României în festivalul din Clermont Ferrant (Franţa) programat pentru sfârşitul lunii ianuarie. De asemenea, cele mai bune producţii vor fi prezentate la Festivalul Filmului Românesc de la Londra şi Toronto (Canada).

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite