Neamţ: Ultima săptămână la şura ţărănească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care vor să-i vadă pe micii olari şi ţesători la treabă, ca pe vremea bunicilor, pot face o vizită la Ştrandul Municipal. Turiştii care au trecut deja pe la Şcoala de vară au fost impresionaţi de tradiţii. Copiii încă se pot înscrie la ultimele zile de cursuri.

Nemţenii, dar şi turiştii care vor să descopere tradiţiile populare din ţinutul Neamţului, sunt aşteptaţi la şura ridicată în Ştrandul Tineretului. Sunt expuse oale de lut, cazane, felinare, opaiţe, lămpi, covoare, cuverturi, toate autentice şi de vânzare. Proiectul doreşte să reconstituie şi să păstreze specificul românesc. „Este nemaipomenit de frumos. Avem nevoie de aşa ceva, să ne aducem aminte de copilărie şi de unde am plecat“, consideră Ioan Boicilă, unul dintre vizitatori.

Şcoala de vară, în locul bunicilor

Cei care vor trece pragul casei care reproduce întru totul tradiţia şi obiceiurile satului moldovenesc vor putea să îi vadă şi pe micuţii care s-au înscris în acest an la cursurile Şcolii de Vară. Sub îndrumarea celor mai pricepuţi meşteri în domeniul ţesutului, olăritului, dar şi al picturii, micii pietreni mai au la dispoziţie încă o săptămână pentru a deprinde misterele acestor tradiţii.

„Am fost şi anul trecut şi mi s-a părut foarte frumos. Este bine să ne păstrăm tradiţiile şi să-i învăţăm şi pe cei mici pentru că mulţi nu mai au bunici la ţară şi nu mai au unde să vadă cum arată un covor ţesut”, a spus studenta Alina Nichita. Elevii înscrişi sunt instruiţi de meşterul popular Rodica Ciocârtău, care le arată cum să ţeasă, de  Angel Colibaba, care îi ajută să creeze obiecte din lut, dar şi de artiştii Arcadie Răileanu şi Lăcrămioara Gheghici, care predau pictura şi grafica. „Vom avea cursuri şi la casa ţărănească din ştrand, dar, dacă va ploua, ne vom muta şi la sediul Şcolii Populare de Artă. Cred că atelierele din ştrand vor atrage încă mulţi curioşi pentru că este ceva inedit“, a adăugat Arcadie Răileanu.

Şcoala de vară organizată în cadrul Şurii din Ştrand se află la a doua ediţie şi se pare că se bucură de un succes neaşteptat de către organizatori.

„Până acum s-au înscris 40 de copii, dar ne aşteptăm ca numărul lor să crească. Părinţii sunt mulţumiţi de ce fac copiii lor în timpul liber, fructificând vacanţa în mod util, iar cei mai mulţi au venit la recomandarea celor care ne-au fost elevi anul trecut“, a adăugat Arcadie Răileanu.

Cei care doresc să se înscrie pentru ultima săptămână a acestor cursuri vor achita o taxă de 50 de lei, pentru materialele folosite la lucru: lut, pânză, şevalet, acuarele, planşe, bumbac şi lână pentru covoraşele pe care le vor păstra ca amintire.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite