Neamţ: Uleiul de floarea soarelui, absent din marile magazine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul tot mai ridicat i-a împiedicat pe comercianţi să refacă stocurile. Pietrenii au descoperit cu stupoare că, dacă au norocul să găsească ulei, acesta este cu cel puţin 15% mai scump.

Uleiul de floarea soarelui a devenit o raritate în marile magazinele din Piatra Neamţ sau a fost scos la vânzare cu preţuri mai mari cu cel puţin 15%. Rafturile unui astfel de magazin au fost mai mult goale în ultimele zile, uleiul fiind înlocuit cu anunţul „Ne pare rău, acest produs lipseşte momentan“.


„Am venit să iau ulei de la magazinul de la care îmi fac cumpărăturile de obicei şi nu am găsit deloc de floarea soarelui. Îmi trebuia pentru zacuscă“, a spus Simona (33 de ani), din Piatra Neamţ.


Conform unui angajat de la raionul respectiv, conducerea magazinului şi producătorii de ulei n-au căzut de acord asupra noului preţ după intrarea în producţie a recoltei de floarea soarelui de anul acesta. „Luni am avut doar seara, când a sosit un transport cu un singur sortiment, produs sub sigla noastră“, a explicat pietreanul.


Oferta este însă diversificată cu uleiuri de măsline, porumb, rapiţă, soia, nucă de cocos şi chiar din seminţe de struguri, doar că preţurile sunt mult mai mari. De exemplu, uleiul de seminţe de struguri costă aproape 20 de lei un litru, de patru ori mai mult decât cel de floarea soarelui.
Explicaţia este creşterea preţului materiei prime din recolta nouă. „A fost înregistrată o creştere importantă a preţului seminţelor de floarea soarelui, la 460 de euro pe tonă“, a precizat Liviu Bumbu, şeful Direcţiei Agricole Neamţ.


 Pentru producători, preţul de acum este normal. „Anul acesta, atât preţul pentru floarea soarelui, cât şi pentru alte produse agricole a început să fie unul normal, având în vedere producţiile mici şi lipsa aproape totală a subvenţiilor“, a declarat inginerul Radu Bălău, directorul unei firme agricole din judeţ. „Noi am vândut floarea soarelui cu 420 de dolari tona. Tendinţa este de creştere, astăzi (ieri - n.r.), preţul la bursă fiind de 410-414 euro tona“, a mai spus Radu Bălău.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite