Neamţ: Turişti rătăciţi pe Ceahlău, salvaţi din calea viscolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi băcăuani, soţ şi soţie, au pierdut traseul din cauza ninsorii care i-a surprins pe munte, dar au fost reperaţi de echipajul Salvamont în apropierea cascadei Duruitoarea. Misiunea salvatorilor montani a fost îngreunată de comunicarea deficitară cu dispeceratul 112.

Gelu şi Maria Panciu au vrut să aniverseze zece ani de căsnicie printr-o excursie pe Ceahlău care putea să se termine tragic. Sâmbătă după amiază, cei doi soţi au fost surprinşi de vremea care s-a înrăutăţit şi s-au rătăcit din cauza vizibilităţii slabe.

„Pe drumul de întoarecere spre Durău ne-a prins o ninsoare puternică, iar marcajele traseelor nu se mai vedeau bine. Am ajuns într-o zonă unde nu aveam  semnal bun la telefon şi comunicarea cu dispeceratul se întrerupea", spune Gelu Panciu.

Salvamontiştii au aflat despre incident în jurul ori 14.00 de la Administraţia Parcului Naţional Ceahlău dar au avut reale probleme să afle informaţiile necesare pentru operaţiunea de recuperare, din cauza comunicării deficitare cu dispeceratul 112.

„În cele din urmă i-am localizat pe turiştii rătăciţi în apropierea cascadei Duruitoarea, la vreo trei versanţi opuşi cabanei Fântânele . La ora 16.10 i-am găsit uzi leoarcă aproape de cascadă, şi i-am adus în siguranţă la Durău. Erau bine echipaţi şi asta i-a ferit de hipotermie", a spus Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

Tot sămbătă seară, salvamontiştii au intervenit de două ori pentru a recupera un grup de turişti surprinşi de viscol care urcau prin Stănile şi pentru a-i ghida spre schitul de pe munte unde s-au cazat.

Citiţi mai multe despre acest caz în Adevărul de Seară, ediţia de luni, 9 mai.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite