Neamţ: Turismul religios înghite 1 milion de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean vrea să atragă vizitatori la mănăstirile nemţene cu albume, spoturi publicitare şi filme documentare. Şefii judeţului au obţinut de la Ministerul Dezvoltării aceeaşi sumă şi pentru promovarea ariilor naturale protejate.

Mănăstirile şi lăcaşurile de cult din Neamţ au devenit o miză importantă pentru autorităţi, decise să valorifice potenţialul turistic al zonei. Unul din cele cinci proiecte demarate în acest an de Consilul Judeţean (CJ) Neamţ vizează promovarea turismului ecumenic, pentru care s-a obţinut o finanţare de 993.650 de lei, adică aproape un sfert de milion de euro. „În cadrul proiectului se vor realiza materiale de promovare pentru mănăstirile şi bisericile reprezentative din judeţ care sunt monumente istorice şi de arhitectură de interes naţional“, spune Vasile Pruteanu, preşedintele CJ Neamţ.

Lăcaşuri vizate

Pe lista obiectivelor care vor beneficia de o atenţie sporită pentru atragerea vizitatorilor figurează ansamblul istoric Curtea Domnească din Piatra Neamţ, mănăstirile Almaş, Horaiţa, Vătarec, Agapia, Războieni, Neamţ, Secu, Sihăstrie, Durău, Pângăraţi, Bistriţa, Tazlău sau Catedrala Episcopală din Roman. „Materialele de promovare care se vor realiza sunt albume, pliante, hărţi în limba română şi patru limbi străine – engleză, franceză, germană şi italiană. De asemenea, urmează să se realizeze filme documentare, un spot publicitar difuzat pe posturi naţionale de televiziune, o pagina web şi DVD-uri de prezentare“, mai spune Pruteanu.

Drumuri bune şi spaţii de cazare, condiţii obligatorii

Acest gen de turism care aduce bani frumoşi în ţări precum Grecia sau Israel este greu de susţinut dacă nu sunt îndeplinite câteva condiţii.

„Până acum am făcut turism ecumenic fără să avem  infrastructură, ba chiar am fost reticenţi să valorificăm această bogăţie spirituală. Judeţul nostru este pe primul loc din ţară, la egalitate cu Vâlcea, din punct de vedere al densităţii bisericilor şi mănăstirilor. Nu peste tot avem însă şi spaţii de cazare pentru turişti“, spune Adrian Aluigheorghe, şeful Centrului pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Neamţ. Câteva lăcaşuri care oferă cazare sunt Agapia, Durău, Văratec sau Neamţ.

Prin proiectele depuse în cadrul Programului Operaţional Regional, şefii judeţului au obţinut aproape un milion de lei şi pentru mediatizarea ariilor naturale protejate, respectiv 815.150 de lei pentru promovarea tradiţiilor şi artei populare din Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite