Neamţ: Traseu educativ prin Rezervaţia Vânători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turiştii care ajung în zonă pot alege o rută amenajată cu bani de la Uniunea Europeană, în lungime de 32 de kilometri. Călătorii vor găsi pe acest traseu puncte de observaţie şi odihnă, hărţi şi panouri informative.

Traseul a fost inaugurat oficial ieri, este marcat cu un pătrat roşu cu bordură albastră şi poate fi parcurs integral la picior sau cu bicicleta. Există trei variante de vizitare a Parcului Naţional Vânători Neamţ.


Prima trece pe la centrul de vizitare al parcului, urcă la schitul Pocrov, coboară la Mănăstirea Neamţ, parcurge o zonă cu fâneţe până la schitul Cărbuna, coboară la Grădina Zoologică „Dragoş Vodă“, unde pot fi văzuţi vestiţii zimbri şi se întoarce la centrul de vizitare. Lungimea acestuia este de 14 kilometri şi poate fi parcurs în 5-6 ore de mers pe jos.


Legătură între mănăstiri


A doua variantă duce de la centrul de vizitare, pe lângă grădina zoologică, la schitul Cărbuna, apoi la liziera pădurii de deasupra satului Nemţişor, de aici la pădurea Dumbrava, după care se intersectează cu traseul anterior.


Acesta are o lungime de 13 kilometri şi poate fi parcurs în cinci ore de mers. „Ultima variantă a traseului începe din poiana Grajduri, intersectează drumul naţional DN15 şi merge pe Valea Secului până la mănăstirile Secu şi Sihăstria. Are o lungime de 9 kilometri şi poate fi parcurs în circa trei ore de mers pe jos“, a explicat Sebastian Cătănoiu, şeful Administraţiei Parcului. Primii care au profitat de noul traseu au fost bicicliştii. „Îmbucurător a fost şi că am văzut primele biciclete aduse cu maşina şi folosite aici“, a spus Cătălin Rang consultant la proiectul de amenajare a traseului.


Turism curat şi liniştit


„Un alt lucru pe care l-am remarcat a fost că, în ciuda concentraţiei impresionante de persoane din jurul punctelor de observaţie, nu am auzit nicio manea“, a adăugat Rang. Pe Valea Secului, la unul din punctele de observare se aflau aşezate la masă două familii venite cu autoturismele tocmai din Bihor. „Am fost în staţiune la Tuşnad, la tratament, şi acum vizităm mănăstirile de aici“, a precizat Gheorghe Lucaci (50 de ani), din Suplacu de Barcău. „Foarte bine că s-au pus coşurile pentru gunoi, dar cred că le-ar mai trebui şi saci menajeri. Totuşi, se pare că pe aici e un pic mai curat decât pe la noi“, a adăugat Vasile Ghiulai (67 de ani).

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite