Neamţ: Trafic cu morminte în „Eternitatea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Cimitirul Eroilor şi-au rezervat loc diverşi oameni cu influenţă
În Cimitirul Eroilor şi-au rezervat loc diverşi oameni cu influenţă

În acţiunile ilegale sunt implicaţi şi reprezentanţi ai firmei care administrează cimitirele.

Cimitirul „Eternitatea“ este închis de mai mulţi ani şi, teoretic, aici mai pot fi înmormântate doar rude ale celor care au locuri de veci. „Având în vedere că cimitirele sunt proprietatea municipiului, locurile de veci nu pot fi preluate prin vânzare-cumpărare de la persoane particulare. Ele pot fi transferate în familie, prin procedură succesorală. Conform HCL 166 din mai 2006, concesiunea se face doar pe 7 sau 25 de ani“, a declarat Ludmila Armaşu, de la Serviciul Comunicare al Primăriei Piatra Neamţ.

Anunţuri la „mica publicitate“
Cu toate acestea, ziarele sunt  pline de anunţuri de genul  „Cavou trei locuri, zona Eroi, cimitir Eternitatea“. „Este în dreptul intrării de peste drum de stadion, are deja 10 ani şi nu a fost înmormântat nimeni în el. Pentru cine întreabă costă 4.500 de euro, dar pentru cine vrea să cumpere, mai lăsăm“, a explicat doamna care a răspuns  la telefon. „Mergeţi la doamna de la administraţia cimitirului, spuneţi că vreţi să cumpăraţi un cavou, pe care l-aţi găsit deja, şi vă învaţă ea cum să faceţi“, a mai explicat femeia.

Vasile Murariu, preşedintele filialei Neamţ a Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor“, spune că, deşi este interzisă vânzarea locurilor de veci în Cimitirul Eroilor, după Revoluţie, au apărut morminte care nu au nicio legătură cu eroii.

Acuzaţii împotriva veteranilor de război
„În spatele monumentului central şi-au făcut cavouri preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război, filiala Neamţ, Neculai Pruteanu, şi Constantin Vieru, ambii fiind încă în viaţă. Ba mai mult, Vieru şi-a trecut pe cavou, cu poze, şi prima soţie, şi actuala nevastă“, a declarat Vasile Murariu.

Neculai Pruteanu spune că s-ar putea să vrea să fie înmormântat la Buhuşi, oraşul lui de baştină, şi îl acuză pe Murariu că a rămas politruc, la fel ca pe vremea dinainte de ’89, când  era şeful organizaţiei UTC de la Regiment. „Cimitirul Eroilor de la Piatra Neamţ este doar unul simbolic pentru că nu este administrat de Armată şi nu are un statut de organizare. Am toate aprobările de la comandantul Regimentului pentru cavou“, a spus şeful Asociaţiei Veteranilor de Război.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite