Neamț: Teatrul va fi decorat în spiritul arhitectului Roger Bolomey

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suzana Gâlea, șeful de proiect pentru restaurarea centrului istoric al oraşului spune că Teatrul Tineretului va fi decorat în spiritul arhitectului care l-a proiectat.

Oraşul Piatra Neamţ se poate mândri cu mai multe opere de autor semnate de arhitectul Roger Bolomey şi grupate în jurul Bisericii Sf. Ioan Domensc şi a Turnului lui Ştefan cel Mare. Este vorba despre Muzeul de Artă, actualul Muzeu de Etnografie şi Folclor, care nu era decât casa directorului, precum şi Teatrul Tineretului.

Piatra Neamț: Premieră de tranziție la teatru

„Teatrul nu a fost terminat din privinţa finisajelor, credem, pentru că înţelegem din alte creaţii ale arhitectului Bolomey că finisajele erau privite cu foarte multă grijă. La teatru, lucrările au fost făcute după 1947 şi au fost terminate la repezeală, fără a avea finisajele şi toată decoraţia pe care a gândit-o arhitectul pentru acest edificiu", a spus arhitecta Gâlea.

Finisajele vor fi concepute după modelul altor lucrări, precum Vila Lalu.

„Intenţionăm ca în cadrul restaurării, spaţiile interioare să conţină refacerea unor elemente de tâmplărie, a unor elemente de decoraţie care au aparţinut de drept acestui arhitect şi pe care le putem găsi în creaţii nu similare, că el nu a mai făcut alt teatru, dar în creaţii de clădiri publice sau de o deosebită consistenţă şi plasticitate", a explicat şefa de proiect.

În final, restaurarea va reda importanţa cuvenită construcţiilo medievale.

„Arhitectul Bolomey a avut meritul că a reuşit să redea vigoarea vechilor ziduri, a Bisericii Sf. Ioan, a Turnului lui Ştefan cel Mare, prin oglindirea lor în construcţiile care au înconjurat aceste bijuterii medievale. Şi noi, în epoca actuală, trebuie să redăm această strălucire care a fost concepută de la începutul secolului XX", a închiat Suzana Gâlea.

După ce arhitecţii şi proiectanţii şi-au făcut treaba, a venit rândul constructorilor.

„Problema este acum la executant. Sperăm să îşi facă treaba în termen cât mai scurt şi de calitate", a declarat primarul Gheorghe Ştefan.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite