Neamţ: Teatrul, transformat în şantier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea din centrul oraşului va fi ocupată de echipele de muncitori timp de trei ani. la final, instituţia va avea un aer modern, cu scaune mai puţine, dar mai confortabile, cu un sunet de calitate superioară şi o arhitectură de valoare.

Clădirea veche de aproape şapte decenii este măcinată în aceste zile la interior de utilajele de decopertare manevrate de echipele de muncitori. Prin curtea interioară sunt evacuate pe geamurile de la etaj şi pe uşa laterală de acces molozul şi resturile de tâmplărie.

„În această perioadă se lucrează la îndepărtarea tencuielii interioare, a instalaţiilor electrice şi de căldură şi a pardoselii. De asemenea, se lucrează la tavane şi la instalaţiile de sunet şi lumini“, spune viceprimarul Dragoş Chitic. Directorul instituţiei, care a asistat la debutul lucrărilor de şantier, spune că vor trebui înlocuite complet şi instalaţiile electrice.

„Trebuie montate alte instalaţii pentru că reţelele vechi erau cu izolaţie din pânză. În plus, trebuie redimensionate la puterea pe care o vor avea noile instalaţii de sunet şi lumini“, spune Liviu Timuş, directorul Teatrului Tineretului.

„Ultimele lucrări s-au făcut în 1947, la repezeală“

În prima lună de la debutul lucrărilor, cele 320 de scaune din sala de spectacole şi de la loje au fost scoase şi se pregăteşte interiorul pentru consolidarea structurii de rezistenţă a clădirii.

„Constructorul doreşte să predea lucrările finalizate înainte de termenul contractual de 36 de luni“, a mai precizat viceprimarul. În locul scaunelor urmează să fie montate, aproape de închiderea şantierului doar 240 de scaune, la standarde europene. „Scaunele vor avea o deschidere de 60 de centimetri şi 10 centimetri la locurile pentru braţe. Spaţiul pentru public este ideal pentru o sală de spectacole modernă“, a completat directorul Teatrului.   

Lucrările de la exterior vor fi executate în ultimele luni de şantier, atunci când finisajele vor fi concepute după modelul altor lucrări proiectate în oraş de arhitectul Roger Bolomey.

„La teatru, lucrările au fost făcute după 1947 şi au fost terminate la repezeală, fără a avea finisajele şi toată decoraţia pe care a gândit-o arhitectul pentru acest edificiu“, spune arhitectul Suzana Gâlea din Iaşi, şeful de proiect pentru restaurarea centrului istoric al oraşului.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite