Neamţ: Taxele pietrenilor îngheaţă în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai greu încercaţi în 2011 vor fi însă posesorii de maşini puternice care vor contribui serios la vistieria municipiului.

Taxele şi impozitele percepute în acest an pentru terenuri, locuinţe şi mijloace de transport au fost menţinute la aceleaşi nivel de anul trecut. „În Piatra Neamţ, taxele şi impozitele locale nu au fost modificate din 2006. Prin hotărârea 474 din 29 octombrie 2009, Consiliul Local a decis actualizarea lor doar cu indicele de inflaţie, respectiv cu 19,25 %“, au explicat reprezentanţii Direcţiei de Taxe Locale.

Proprietarii de maşini cu dări mai mari
Chiar dacă nu vor plăti mai mult decât anul trecut la vistieria locală, pietrenii vor trebui să contribuie diferenţiat atunci când îşi vor achita obligaţiile, în funcţie de zona în care locuiesc. Astfel, pentru un apartament de 60 de metri pătraţi,  dintr-o zonă centrală a oraşului, proprietarul va plăti între 133 şi 128 de lei.

„Dacă locuinţa este situată în zonele C sau D, adică la periferia oraşului, proprietarul trebuie să achite un impozit anual de 122 sau 116 lei“, explică Lidia Bodnărescu, şefa Direcţiei de Taxe Locale. O problemă în noul an va fi pentru proprietarii de maşini, în condiţiile în care taxele majorate de Guvern la mijlocul anului trecut vor trebui achitate integral în 2011. Pentru cei care deţin autoturisme de capacitate cilindrică mică valorile taxelor nu sunt exagerate, însă cei care au maşini puternice vor trebui să contribuie serios la bugetul local.

„Pentru o maşină de 2.000 de centimetri cubi proprietarul trebuie să achite 180 de lei. La un autoturism de 3.000 de centimetri cubi taxa ajunge la 2.160 de lei, iar la 3.500 de centimetri cubi se ajunge la valoarea de 5.220 de lei pe an“, mai spune directorul executiv. Şi în acest an, cei mai conştiincioşi vor beneficia de o reducere de 10% din valoarea obligaţiilor fiscale dacă le achită integral până pe 31 martie. Pietrenii care fac dovada că nu-şi pot achita dările din cauza veniturilor reduse pot solicita Consiliului Local facilităţi şi scutiri la plată. O noutate va fi mutarea ghişeelor Direcţiei de Taxe Locale în spaţiul fostei Bancorex, unde au mai funcţio-nat în trecut serviciile de evidenţă informatizată a persoanei, respectiv permise şi înmatriculări auto.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite