Neamţ: „Tânăr salariat, caut încă un loc de muncă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre ocupaţiile „complementare“ cel mai des întâlnite se numără frizeria la domiciliu sau vânzarea de cosmetice.

Tinerii salariaţi din sistemul bugetar sunt la limita supravieţuirii, fiind plătiţi la nivel de „debutanţi“. Nici cei din sistemul privat n-o duc mai bine, lipsindu-le experienţa. Salariile lor abia le ajung pentru mâncare şi nu acoperă nici măcar cheltuielile de strictă necesitate. Pentru ei, singura soluţie rămâne să-şi găsească încă un loc de muncă. Gabriela Pântea (22 de ani) lucrează de peste doi ani ca ospătar într-o cafenea din Piatra Neamţ. Câştigă puţin peste salariul minim pe economie şi a încercat fără succes în nenumărate rânduri să-şi găsească un loc de muncă mai bine plătit.

Lucrează uneori şi peste 12 ore pe zi
„Este dificil să lucrez la un program fix pentru că sunt înscrisă şi la facultate. Anul acesta termin, dar după cum este situaţia economică a ţării, nu am prea mari speranţe că voi găsi ceva profitabil în domeniul economiei. Fiecare lună este o provocare pentru mine, pentru că trebuie să mă gândesc întotdeauna de două ori înainte să cheltui o sumă de bani“, a spus deznădăjduită Gabriela Pântea.


Banii pe care tânăra îi câştigă în timpul unui program extenuant se duc pe chirie, întreţinere, cheltuieli casnice şi utilităţi. Tânăra nu are planuri de vacanţă pentru că nu există fonduri pentru relaxare. Îşi rotunjeşte bugetul executând tunsori şi coafuri pentru prieteni şi cunoştinţe. „Ştiu să fac asta după ce am mers la un curs de specialitate pentru câteva luni“, a explicat fata.
În situaţia Gabrielei se mai află zeci de tineri care încearcă să supravieţuiască cu un buget extrem de limitat. „Împart pliante publicitare pentru că nu mă descurc cu salariul de 800 de lei pe care îl am. Abia-mi ajung să plătesc întreţinerea. De aici mai câştig cam 400 de lei pe lună, dar la mine ziua de lucru începe la 5.00 dimineaţa şi se termină la 9 seara. Nu mai am timp de nimic şi am ajuns un prizonier al banilor“, a spus Bogdan Sorescu un tânăr de 26 de ani care, deşi are studii în domeniul turismului, lucrează ca patiser.

Jumătăţi de normă, pe alese
Rubricile de mică publicitate ale ziarelor locale abundă de slujbe cu jumătate de normă. Patronii sunt interesaţi de astfel de servicii pentru că nu semnează contracte de muncă angajaţilor sezonieri, evitând astfel plata contribuţiilor sociale pentru aceştia. Astfel de munci nu intră la socoteală peste ani de zile, când se vor întocmi dosarele de pensionare.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite