Neamţ: Sute de elevi au renunţat la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii spun că elevii nu mai sunt interesaţi de învăţătură
Tinerii spun că elevii nu mai sunt interesaţi de învăţătură

Adolescenţii invocă lipsurile financiare, anturajul şi dezinteresul pentru învăţătură. Ponderea este egală între mediul rural şi urban, dar cauzele creşterii abandonului şcolar diferă de la un copil la altul.

De la începutul acestui an şcolar, 464 de elevi au renunţat la şcoală, cu 138 mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă a lui 2009. Cauzele creşterii abandonului şcolar sunt variate şi diferă de la un elev la altul. Au fost invocate sărăcia, dezinteresul pentru educaţie şi anturajul.


Copiii de la sate sunt trimişi la munci agriole


„În mediul rural, factorul principal este situaţia materială precară a familiilor. Părinţii îşi opresc copiii  acasă şi-i pun la muncile din gospodărie. Din păcate, nu au bani să investească în copil şi nici nu pun şcoala pe primul loc“, a spus inspectorul şcolar general Luminiţa Vârlan. Dacă în mediul rural copiii  leagă şcoala de gard în favoarea muncilor agricole, la oraş anturajul îi scoate pe adolescenţi din bănci.


„În mediul urban, lipseşte motivaţia pentru şcoală şi primează argumentele materiale, imediate şi palpabile. Dacă văd că unii câştigă mult mai bine după ce au lucrat în străinătate, tinerii aleg aceeaşi cale din dorinţa de a avea un câştig material cât mai consistent şi mai rapid“, a adăugat Luminiţa Vârlan. Abandonul şcolar a crescut şi din cauza părinţilor care au plecat în străinătate şi şi-au lăsat copiii nesupravegheaţi, cred psihologii şcolari.


Pleacă în străinătate pentru a câştiga bani

„După ce termină învăţământul obligatoriu de stat, mulţi elevi din mediul rural renunţă la frecventarea cursurilor din cauza sărăciei. Mai sunt şi cazurile copiilor care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate, care sunt lăsaţi în grija rudelor şi nu pot fi ţinuţi sub un control atent. Intră în anturaje care nu au interes pentru şcoală şi încep să absenteze, iar părinţii află prea târziu, când elevii sunt exmatriculaţi“, a explicat psihologul şcolar Ana-Maria Amihăesei. Numărul celor care au renunţat la studii din motive obiective, precum problemele de sănătate ori părăsirea ţării împreună cu părinţii este destul de mic raportat la numărul celor care au renunţat la şcoală din dezinteres.


„Am avut un coleg de clasă care a spus că nu mai vrea să vină la şcoală pentru că are nişte prieteni şi vrea să plece cu ei în Spania. Oricum a rămas repetent o dată şi nu-l prea interesa şcoala. Acum a împlinit 18 ani şi spune că nu mai are cum să-l oprească cineva, mai ales că părinţii lui sunt în Italia de mulţi ani, iar acasă a rămas numai cu bunica“, a spus Florentina Ilie, elevă în clasa a XI-a.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite