Neamţ: Stranierii ţin în viaţă firmele de construcţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În iulie şi începutul lui august, patronii societăţilor de profil au înregistrat o creştere a vânzărilor cu 10% faţă de lunile anterioare.

Febra cumpărăturilor va mai ţine doar luna aceasta, au precizat patronii magazinelor care vând materiale de construcţii.

„E practic vârful de sezon, cea mai bună perioadă din an în care se fac reparaţii prin casă. Vânzările au crescut în medie cu 10% pe fiecare categorie de produse, dar sunt cu 30% mai scăzute decât cele înregistrate anul trecut“, a spus Petru Ivanov, administratorul unei firme care comercializează materiale de construcţii şi instalaţii sanitare, pe strada Bistriţei.
Cei mai mulţi dintre clienţii care calcă pragul firmelor provin din rândul stranierilor, care au venit acasă în concediu pentru a-şi pune la punct apartamentele sau casele achiziţionate anii trecuţi.

Calcule date peste cap
„În iarnă am luat un apartament în oraş şi acum încep să-l aranjez, să-l văruiesc, să-i refac instalaţiile şi ce mai e de reparat la el. Nu am decât două săptămâni la dispoziţie şi cred că o să mai am de lucru şi anul viitor“, a declarat Dumitru Panait, un pietrean care are deja zece ani de experienţă în munca printre străini. Ca să-şi poată permite locuinţa cumpărată în oraşul natal, Paul a lucrat în Italia şi Spania. „Calculasem că o să cheltuiesc mai puţin pe materialele care-mi trebuie să amenajez apartamentul, dar nu mi se pare că au scăzut semnificativ preţurile“, mai spune pietreanul.

Pe categorii de produse, cele mai căutate în această perioadă sunt materialele necesare renovării interioare a locuinţelor precum gresia, faianţa, adezivii, instalaţiile sanitare sau parchetul. Vânzări bune se înregistrează şi la ciment, var, plăci de polistiren sau vopseluri. O altă categorie de clienţi importanţi sunt cei care lucrează la izolarea termică a blocurilor.
„Se caută polistiren de diferite grosimi, sisteme de prindere, var şi vopsea, materiale necesare pentru refacerea faţadelor şi pentru izolarea pereţtilor exteriori“, a spus Dumitru Săuceanu, agent de vânzări la raionul unui supermarket.

Preţuri la materiale de construcţii
Gresie: 20-45 lei/mp;
Faianţă: 25-65 lei/buc;
Adezivi pentru plăci ceramice: 12-20 de lei/sacul/25 kg;
Adeziv interior şi exterior: 30-75 de lei/sac/25 kg;
Ciment: 20-24 de lei/sacul/25 kg;
Vopsea lavabilă interior: 60-85 de lei/15 kg.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite