Neamţ: Stranierii, singurii cu bani pentru case

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veniţi în concediu, pietrenii care lucrează peste hotare îşi cheltuie banii pentru mobilă sau renovarea casei.

Dacă în anii trecuţi pietrenii obişnuiau să-şi renoveze aparatamentele în perioada concediului, acum singurii care-şi mai permit să investească în acest domeniu sunt cei care lucrează peste hotare.

Însă nici aceştia nu mai au aceleaşi mofturi ca-n trecut şi recunosc că nu-şi mai permit luxul de a cheltui mii de euro pentru a-şi decora apartamentele după ultimele tendinţe. Mariana Lazăr lucrează ca menajeră în Spania de cinci ani, însă spune că ar vrea să se întoarcă în ţară. După ce şi-a lăsat fostul apartament copiilor, acum îşi mobilează noul imobil în care va locui începând de anul viitor.

„Am strâns 6.000 de euro“
„Apartamentul l-am cumpărat anul trecut, dar nu am apucat să-l fac atunci. Acum mi-am montat centrală, am făcut curăţenie şi caut să-mi iau şi mobilă. Am strâns 6.000 de euro pentru asta şi încerc să mă descurc cu ei. Nu ştiu dacă mai am bani anul viitor şi oricum vreau să mă întorc acasă vara viitoare şi să nu mai plec“, a spus Mariana Lazăr.

Cei care se bucură de cumpărăturile stranierilor sunt proprietarii magazinelor cu materiale de construcţii ori cu obiecte de mobilier, însă vânzările au scăzut faţă de verile trecute.
„Am avut vreo 10 clienţi în ultimele două luni. Nici ei nu mai au bani şi, dacă în trecut mai făceau mofturi, acum se uită mai întâi la bani şi abia după aceea cumpără“, a declarat Florin Smaranda, vânzător într-un magazin de mobilă din oraş.

Au dispărut comenzile de mobilier special
Anii trecuţi, stranierii căutau mobilă sculptată manual ori parchet de bambus şi faianţa cu specific italian, dar acum se mulţumesc numai cu mobilierul făcut în serie şi cu materialele de construcţie mai ieftine.

„E mai slab ca în anii trecuţi. Atunci făceam comandă specială pentru tot felul de modele de gresie ori de faianţă, iar acum se mulţumesc cu ce găsesc la noi, ba chiar aleg preţurile de mijloc. Nu ne putem plânge că aşa ne mai ţinem şi noi afacerea”, a spus Tatiana Cozma, manager la un magazin cu materiale de construcţii.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite