Neamţ: Sportul, detronat de jocurile pe calculator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instructorii dau vina pe părinţi. Pentru a-i menaja, aceştia nu îi lasă la antrenamentele unde se foloseşte forţa fizică.

Adolescenţii pietreni au dat sportul pe jocurile pe calculator. Sălile de sport ale cluburilor din oraş care funcţionează şi vara sunt aproape goale, iar instructorii sunt din ce în ce mai dezamăgiţi de atitudinea părinţilor care nu-şi încurajează copiii să practice mişcarea.

Autoapărarea, singurul curs de succes

În timp ce sălile de lupte greco-romane, haltere sau volei sunt aproape părăsite, singurele care mai au priză la public sunt antrenamentele la arte marţiale.

Clubul de karate este vizitat în vacanţă de 30 de copii, în timp ce în restul anului numărul acestora creşte până la 100. „În vacanţă, copiii se mută la bunici şi astfel devine mult mai greu să ajungă la noi“, a completat Ionuţ Ştefănescu, instructor de karate.

Un alt motiv pentru care puţini copii ajung în sălile de sport este grija exagerată a unor adulţi. „Nu-l dau pentru că se loveşte, se poate răni sau cine ştie ce întinderi musculare poate păţi. Mi-e milă de el pentru că e micuţ, are el timp să sufere când va fi mare“, a spus îngrijorată Ioana Fodor, mama unui băiat de şase ani.

Lecţiile la sală, primele sacrificate pe timp de criză

Odată cu scăderea veniturilor populaţiei, sălile de sport şi-au pierdut mulţi clienţi. „Părinţii consideră că este mai simplu să le ia copiilor aceste antrenamente, care îi dezvoltă armonios atât fizic, cât şi mental. Din păcate, este un adevăr trist care se întâlneşte la tot mai multe familii“, a adăugat Ionuţ Ştefănescu.

Cei care înţeleg importanţa sportului şi sunt dispuşi la o astfel de cheltuială pentru odraslele lor au de ales dintr-o ofertă diversificată. La Clubul Ronin se pot învăţa arte marţiale, iar la Ceahlăul se fac înscrieri la haltere şi lupte greco-romane.

Înotul se poate deprinde la piscina acoperită, iar pasionaţii de tenis pot merge atât la Clubul Condor, cât şi la Tenis Star care funcţionează la Sala Sporturilor. Cotizaţiile lunare la cluburi variază între 40 şi 60 de lei, iar cele care aparţin municipalităţii au acces gratuit.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite