Neamţ: Spitalul Bicaz devine cămin de bătrâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unitatea cu cea mai modernă secţie de obstetrică - ginecologie din judeţ a fost condamnată la desfiinţare. Hotărârea de Guvern care a decis soarta acestui spital începând cu 1 aprile a fost publicată în Monitorul Oficial pe 11 martie.

Dispariţia Spitalului Orăşenesc Bicaz este legiferată prin Hotărârea de Guvern pentru aprobarea Programului de interes naţional „Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoane vârstnice“. Directorul Ioan Uleia este contrariat de decizia de închidere a spitalului, mai ales din perspectiva investiţiilor recente care au făcut ca această unitate sanitară să aibă cea mai modernă secţie de obstetrică-ginecologie.

Investiţii majore 

„Numai anul trecut au fost investiţi 850.000 de lei pentru dotarea spitalului cu panouri solare şi centrale termice noi şi alţi 400.000 de lei pentru modernizarea sălii de operaţie a Secţiei Obstetrică-Ginecologie. Această secţie este cea mai performantă din judeţ la ora actuală“, a declarat directorul Ioan Uleia. Aproximativ 100.000 de lei au fost investiţi în urmă cu un an şi jumătate pentru dotarea bucătăriei.

Situaţia personalului angajat acum la spital este incertă. „Cu cei 150 de salariaţi, noi suntem a doua unitate ca număr de angajaţi din zonă, după fabrica de ciment. Avem 22 de medici, dintre care 10 rezidenţi, 57 de asistente şi restul personal auxiliar. Situaţia acestora este incertă în acest moment“, a mai spus directorul Uleia.

În plus, medicii nu văd de unde vor găsi autorităţile bătrâni pe care să îi îngrijească şi pe baza cărora să fie făcute angajări de personal.

„S-a dat legea, dar nu există o listă de aşteptare cu persoane care vor la cămin. Bătrânul care poate fi internat la un cămin trebuie să aibă o pensie suficientă. Dar de o astfel de persoană mai depind alţi membri ai familiei şi, de cele mai multe ori, o gospodărie cu animale. Astfel de bătrâni nu vin la cămin“, este de părere doctorul neurolog Constantin Radu.

Într-una din secţiile spitalului, l-am găsit internat pe Ion Brachilov (73 de ani), din Tarcău, care fusese supus unei intervenţii chirurgicale. „Dacă se închide spitalul, noi unde să mergem?“, s-a întrebat bătrânul.

Dan Morenciu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ, susţine însă că Spitalul Bicaz nu îşi justifică existenţa. „Conform indicilor de performanţă raportaţi de unitate la sfârşitul anului trecut, spitalul nu mai poate fi menţinut. În locul lui vor fi înfiinţate un cămin de bătrâni şi un centru de permanenţă pentru medicii de familie“, a precizat Dan Morenciu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite