Neamţ: Spaţiile de închiriat reînvie piaţa imobiliară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile au scăzut de patru ori faţă de anul 2008, atunci când, pentru adjudecarea unei locaţii, erau organizate chiar şi licitaţii.

Scăderea drastică a preţurilor la chirii stârneşte din nou interesul firmelor care caută spaţii pentru comerţ sau pentru deschiderea de birouri. Agenţii imobiliari din Piatra Neamţ susţin că cele mai căutate spaţii sunt situate în zona careului central al oraşului, de-a lungul arterelor Mihai Eminescu, Piaţa Ştefan cel Mare, Republicii şi Decebal.

15 euro metrul pătrat
„Pe cele două bulevarde s-au creat şi birouri, prin ocuparea spaţiilor de către filiale bancare sau ale firmelor de asigurări. În zona centrală, preţul mediu pe metrul pătrat ajunge la 10-15 euro, dar este influenţat de mărimea spaţiului şi de perioada contractului de închiriere“, spune Daniel Toma, agent imobiliar. Comparativ cu anul 2008, atunci când piaţa era la apogeul dezvoltării, iar cererea pentru spaţii comerciale era mai mare decât oferta, se ajungea chiar să se organizeze licitaţii care ridicau şi mai mult preţurile.

„Preţul mediu al pieţei era de 40 de euro pe metrul pătrat lunar, dar au fost şi situaţii când s-a cerut şi dublu“, adaugă Daniel Toma. Printre cele mai căutate spaţii sunt cele cu rol comercial amenajate în staţiile de transport public de călători. „Într-o staţie situată în zonele de cartier preţul poate ajunge şi la 20 de euro pe metrul pătrat, pentru că aici este vad permanent“, spune agentul Tudor Macarie.

Interesul manifestat în acest sector imobiliar a venit în ultima lună din zona micilor comercianţi, a clinicilor care asigură servicii medicale şi a instituţiilor bancare şi de asigurări. „Am închiriat un spaţiu de 35 de metri pătraţi pentru un magazin în care vând articole second-hand. Nu am nevoie decât de loc pentru prezentare şi mă avantajează că am vitrine la stradă“, spune Monica Văideanu, reprezentantul unei firme din oraş. 

Dacă în zona centrală pretenţiile proprietarilor au rămas la nivelul anului trecut, în spaţiile încă libere din cartiere preţurile cerute se situează între 2 şi 4 euro pe metrul pătrat. „Căutate sunt spaţiile de la parterul blocurilor situate la ieşirea spre Bicaz, din cartierul Precista, zona Orion din cartierul Dărmăneşti, şi spaţiile situate pe şoseaua de centură care oferă posibilitatea de vânzare en-gross a materialelor de construcţii“,  încheie Daniel Toma.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite