Neamt: Şosele, diguri şi turism în anul 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii au pregătit pe hârtie construcţia unei autostrăzi, îndiguirea Bistriţei şi iluminarea Cheilor Bicazului. Pentru punerea în practică a tuturor planurilor de modernizare din judeţ, aleşii au nevoie de zeci de milioane de euro.

Proiectul autostrăzii est-vest Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş, via Târgu Neamţ, va face paşi anul acesta doar pe hârtie. După ce a analizat trei variante de traseu, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a ales soluţia ca artera de circulaţie să treacă pe lângă Târgu Neamţ.


Au mai fost analizate variantele Roman-Piatra Neamţ-Cheile Bicazului, respectiv Topliţa-Borsec. „Ne aflăm abia în etapa realizării studiului de prefezabilitate. În acest an vom pune în vedere primăriilor situate pe traseul viitoarei autostrăzi să nu mai emită autorizaţii de construcţie şi vom identifica proprietarii terenurilor care ar urma să facă obiectul exproprierii“, spune prefectul Mihai Archip.


Maluri apărate pe o lungime de 15 kilometri


Autostrada ar urma să străbată pe raza judeţului Neamţ şapte localităţi: Păstrăveni, Petricani, Târgu Neamţ, Vânători-Neamţ, Pipirig, Poiana Teiului şi Grinţieş. Pentru locuitorii de pe Valea Muntelui, îndiguirea râului Bistriţa i-ar feri de frica revărsării apelor produse din cauza zăporului. „Lucrările ar trebui să înceapă în primăvară şi vor dura doi ani. E vorba de apărări de maluri, adâncirea albiei şi îndiguirea râului pe o porţiune de 15 km”, spune Petru Bâia, primarul comunei Poiana Teiului.

În partea de vest a judeţului, la graniţa cu Harghita, o altă investiţie are şanse de realizare în 2011. Proiectul de iluminare pe timp de noapte a Cheilor Bicazului este aşteptat deopotrivă de comercianţi şi de turiştii care trec prin această poartă de intrare în Neamţ.


Chestiuni birocratice


 „Mai avem nevoie de avizul Consiliului Ştiinţific al Parcului Naţional Ceahlău-Hăşmaşul Mare pentru a scoate din zona de protecţie porţiunea ce mărgineşte Drumul Naţional şi pentru a o introduce în zona de dezvoltare durabilă“, spune Gheorghe Oniga, primarul comunei Bicaz Chei. Modernizarea zonei turistice este estimată la 1,8 milioane de lei, iar proiectul tehnic presupune montarea de stâlpi şi proiectoare pe Chei astfel încât acestea să fie vizibile noaptea.
Investiţia mai presupune extinderea reţelei electrice pentru 25 de căsuţe de meşteşugari şi realizarea unei reţele de iluminat stradal.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite