Neamţ: Soluţii pentru a avea căldură ieftină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai ieftină căldură se obţine din rumeguş, la Taşca
Cea mai ieftină căldură se obţine din rumeguş, la Taşca

Locuitorii din Piatra Neamţ racordaţi la Locato plătesc 177,17 lei, chiar dacă primesc subvenţii de la stat şi din bugetul local.

În municipul reşedinţă de judeţ, circa 12.000 de apartamente au rămas branşate la sistemul public de încălzire, după cum a precizat Cosmin Grădinaru, purtător de cuvânt al firmei Locato. Proprietarul unui astfel de apartament plăteşte 177,17 lei pentru fiecare gigacalorie consumată, deşi preţul ei de producţie este mult mai mare, de 311,66 lei. Diferenţa de preţ este subvenţionată din bugetul de stat cu 45% şi din bugetul local cu 10%. „Sistemul public de termoficare din Piatra Neamţ este bazat pe 177 de centrale termice modernizate de tip container. Vineri au fost pornite câteva, iar luni sperăm să le pornim pe toate“, a precizat Cosmin Grădinaru.

Centrala termică, preferată
Toţi ceilalţi care au părăsit Locato vor avea de plătit mai puţin pentru căldura din apartamente. Astfel, în cele circa 20.000 de locuinţe din oraş dotate cu centrale termice individuale, preţul gigacaloriei ajunge la maxim 154 de lei. În Roman, toţi locuitorii au renunţat la sistemul public de termoficare şi au investit în centrale termice.

„De anul trecut nu mai avem nicio locuinţă la sistemul public de termoficare. Toate au trecut pe încălzire individuală“, a declarat Laurenţiu Leoreanu, primarul oraşului Roman. Pentru reducerea cheltuielilor cu încălzirea populaţiei, în alte localităţi s-au aplicat soluţii bazate pe deşeuri.

Acelaşi preţ de trei ani
De exemplu, în  comuna Taşca funcţionează o centrală termică pe rumeguş din anul 1999. Acum, populaţia plăteşte 107,5 lei pentru o gigacalorie primită de la această centrală. „Preţul nu este subvenţionat în niciun fel şi nu a fost majorat de trei ani. Însă dacă se va scumpi motorina cu care asigurăm transportul de rumeguş, va trebui să scumpim şi noi căldura“, a declarat Alexandru Drăgan, primarul comunei Taşca.

În comuna Alexandru cel Bun, există un proiect pentru construirea unei centrale electrice pe biomasă, care să furnizeze căldură pentru instituţii şi populaţie. „Sper ca preţul căldurii să fie foarte mic, pentru că, practic, apa caldă rezultată după producerea curentului electric este un reziduu“, a declarat Ion Rotaru, primarul comunei Alexandru cel Bun.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite