Neamţ: Soluţie: apartamente încălzite pe orizontală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii vor să implementeze un nou sistem de termoficare, mai eficient decât cel existent, dar încă mai caută finanţare. Oficialii de la Locato spun că astfel s-ar elimina costurile cauzate de pierderi şi că fiecare locatar ar plăti exact cât consumă.

Edilii nu renunţă la ideea de a implementa încălzirea pe orizontală în oraşul de la poalele Pietricicăi. Chiar dacă proiectul de hotărâre a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei din 23 februarie,  va reveni cât mai curând în atenţia consilierilor locali.

„Este o prioritate maximă pentru noi. Ar fi soluţia optimă de a furniza agentul termic către pietreni. Momentan, proiectul a fost retras pentru a se completa documentaţia pe partea legislativă şi pentru a se găsi şi o formă de finanţare, dar nu se va renunţa la acest plan“, a menţionat Dragoş Chitic, viceprimarul oraşului.

2.500 de euro pentru un apartament

Un prim mare avantaj ar fi eliminarea pierderilor prin desfiinţarea ţevilor din subsolul blocului şi debranşarea individuală a rău-platnicilor, astfel încât să nu mai sufere vecinii.

„Ţevile vor fi montate pe casa scării, de unde vor porni ramificaţiile pentru fiecare apartament în parte. Se va face un contract individual şi fiecare va putea vedea cât consumă şi-şi va face socoteala. La un calcul aproximativ, investiţia ar fi de 2.500 de lei pentru un apartament“, a precizat inginerul Neculai Mazilu, directorul Locato.

Ideea pare să le surâdă pietrenilor, cărora li se promite că vor face o economie de aproape 20% din costul lunar pentru căldură.

„Oricum cu repartitoarele astea n-am prea înţeles ce plătesc şi de ce, aşa că m-ar interesa un astfel de sistem cât timp nu am bani să-mi montez o centrală. Şi dacă dau eu cei 2.500 de lei tot ies mai ieftin decât aş da pe o centrală“, crede Constantin Olariu, electrician.

Caută o sursă de finanţare

Conform celor de la Locato, schimbarea ţevilor şi racordarea la sistemul de încălzire pe orizontală s-ar putea face într-un singur sezon dacă vor exista fondurile necesare. Lucrările pe o singură scară de bloc nu ar depăşi o săptămână şi presupun atât montarea ţevilor pe casa scării, cât şi racordarea fiecărui apartament în parte.

„Trebuie să ne gândim şi la o sursă de finanţare şi să facem calculul exact în funcţie de câte apartamente mai sunt branşate la sistemul centralizat pe fiecare scară de bloc“, a adăugat Neculai Mazilu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite