Neamţ: Şoferii, ameninţaţi de gurile de canal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Furtul capacelor pune în pericol circulaţia rutieră în cartierul Speranţa sau pe anumite străzi din Dărmăneşti. Fierul este valorificat la centrele private de colectare din zona Gara Veche pentru mai puţin de 1 leu pe kilogram.

Şoferii trebuie să fie extrem de vigilenţi dacă circulă noaptea prin anumite zone din oraş dacă vor să nu rămână fără roţi din cauza găurilor din carosabil.

Pe strada Viforului din Dărmăneşti, în locul unde trebuiau să fie grilaje metalice, la căminele pluviale sunt două găuri suficient de mari cât să avarieze serios o maşină. „Noroc că au pus oamenii nişte crengi de copac ca să vedem la timp pericolul. Dacă nu cunoşti zona, rişti să râmâi blocat cu roţile în asfalt“, spune taximetristul Mihai Iftode.

Peisaje similare pot fi întâlnite şi pe străzile din cartierele Gara Veche, Văleni sau Speranţa. „Luna trecută am prins în cartierul de la Izvoare trei indivizi care aveau furate 24 de capace de canal. Îi amendăm degeaba, că oricum nu plătesc“, spune Dumitru Crăescu, şeful Poliţiei Locale din cadrul Primăriei Piatra Neamţ.

Supăraţi nu sunt doar şoferii, ci şi pietonii care spun că lipsa capacelor poate duce la accidente cu consecinţe tragice. „Nu o dată a trebuit să-mi atenţionez nepoţelul care se joacă prin preajma gurilor de canal“, spune pietreanca Maria Bucureşteanu.

Pentru autorităţi nu mai este o noutate faptul că furturile au drept scop valorificarea materialului din care sunt confecţionate capacele la centrele de colectare a fierului vechi. Cum un capac cântăreşte aproximativ 20 de kilograme, tentaţia de a câştiga peste noapte 16 lei este destul de mare.

Pun capace improvizate

„Noi avem o convenţie semnată cu Primăria şi nu primim capace sau componente de canalizare. Nici nu vin cu aşa ceva pentru că este cunoscut că la achiziţie trebuie să-i legitimăm. În zona Gara Veche funcţionează însă câteva centre private care achiziţionează fierul fără acte şi-l trimit direct în port sau îl topesc pentru cazane“, spune inginerul Cristian Trenchea, şeful depozitului REMAT din Piatra Neamţ.

Reprezentanţii Companiei Apa Serv spun că cele mai mari probleme au fost anul trecut, dar că în ultima perioadă nu au mai primit sesizări. „Noi trebuie să înlocuim planşeul cu totul, nu putem da comenzi doar pentru capacele furate. Ca măsură provizorie, unde nu stânjenim circulaţia, montăm peste gurile de cămin dale de beton“, spune Bianca Ivaşcă, purtătorul de cuvânt al Companiei Apa Serv.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite