Neamţ: Sfânt amplasat la Zoo printre animale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sculptura a fost donată de Vasile Negru, un artist amator contemporan, care se aştepta ca aceasta să fie aşezată lângă o biserică.

Vizitatorii Grădinii Zoologice din municipiu au surpriza de a descoperi, pe lângă păuni, urşi sau porci spinoşi şi o statuie religioasă, amplasată în mijlocul fântânii cu peşti şi broaşte ţestoase.

„Prima dată nu ştiam ce se vede de la distanţă. Mi se părea că seamănă cu Iisus. Recunosc că nu mă aşteptam să văd aşa ceva la Zoo, dar poate aşa au noroc şi vin mai mulţi vizitatori şi supravieţuieşte parcul pentru că ar fi păcat să nu mai avem unde să ne plimbăm copiii“, a spus Ioan Bordea, inginer.

Lucrarea aparţine unui artist amator şi îl înfăţişează pe patronul spiritual al oraşului. „Statuia îl reprezintă pe Sfântul Ioan Botezătorul şi este realizată de un artist amator contemporan, Vasile Negru, care a donat-o Primăriei în urmă cu câţiva ani. El şi-ar fi dorit să fie amplasată în zona bisericii «Sfântul Ioan Botezătorul» din Curtea Domnească“, a spus Adrian Alui Gheorghe, directorul Direcţiei pentru Cultură Neamţ.

Controverse privind modul de realizare a statuii
Reprezentanţii municipalităţii spun că lucrările de modernizare şi extindere a Curţii Domneşti nu au permis amplasarea statuii în zonă şi că s-a ales un alt punct de atracţie al oraşului, unde turiştii şi pietrenii să poată admira lucrarea.

Unii pietreni nu de acord cu zona aleasă, plus că nu o consideră ca fiind o reproducere fidelă a imaginii sfântului Ioan. „Sfântul Ioan Botezătorul nu este reprezentat niciodată cu crucea în mână pentru că a murit înainte de momentul în care crucea a devenit simbolul creştinilor şi încheie şirul de profeţi ai Vechiului Testament“, a spus scriitorul Dan Iacob.

În acelaşi timp, Dan Iacob consideră că statuia ar trebui amplasată lângă o biserică, nicidecum la Zoo. „Ortodoxia nu recunoaşte statuia ca mod de reprezentare a sfinţilor, ci numai icoana. Pare să fie o statuie catolică, mai ales prin felul în care este îmbrăcat, de aceea cred că un loc mai potrivit pentru ea ar fi lângă Biserica Catolică“, spune Dan Iacob.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite