Scrimă și dans medieval la Cetatea Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de turişti din întreaga lume au venit în acest weekend la festivalul organizat cu ocazia Zilelor Cetăţii Neamţ. Vizitatorii au fost primiţi cu poale-n brâu, i-au admirat pe meșterii populari când făceau obiecte tradiţionale la standurile special amenajate şi s-au duelat la concursurile de scrimă.

Desprinşi parcă din cărţile de istorie, cavalerii şi domniţele i-au întâmpinat pe turiştii veniţi la Zilele Cetăţii de la Târgu Neamţ. Aerul de altădată a fost dat de concursurile de tir cu arcul, scrimă şi  dans medieval, iar cei care au vrut să imortalizeze momentul s-au fotografiat alături de gazdele evenimentului. „Am venit de la Sibiu. Suntem în concediu şi am vrut să facem turul mănăstirilor din zona Moldovei. Am auzit şi de sărbătoarea de la Târgu Neamţ şi ne-am bucurat, mai ales că intrarea în cetate a fost gratuită în aceste zile“, a afirmat turistul Marian Filep.


Târg al meşterilor populari


Cu această ocazie, mulţi au văzut pentru prima dată Cetatea refăcută în 2009. „Mă bucur că încăperile Cetăţii, care au fost locuite de plăieşi, au căpătat viaţă după renovare, prin manechinele care redau atmosfera de odinioară. Cea mai impresionantă mi se pare sala meselor, cu vechile armuri din vitrine, dar şi o replică reuşită a mobilierului de atunci“, a spus nemţeanul Iulian Apostol. În cele trei zile de festival, vizitatorii au putut asista nu numai la concursurile organizate de gazde, ci şi la slujba oficiată la Cetate sau la un concert de fanfară.


„Am avut turişti din Spania, Germania, Italia, chiar şi din Palestina, pe care i-am primit cu plăcinte poale-n brâu şi cu pâine şi sare. Duminică seara, sărbătoarea s-a încheiat cu un foc de artificii şi cu retragerea cu torţe şi strigarea străjerilor“, a declarat Decebal Arnăutu, primarul din Târgu Neamţ. Printre atracţii s-au numărat şi iile brodate, bijuteriile lucrate de meşterii populari sau măştile sculptate în lemn. „În acest an am organizat Târgul meşterilor populari odată cu Zilele Cetăţii pentru că am considerat că aşa turiştii veniţi de pretutindeni pot pleca acasă cu suveniruri tradiţionale“, a spus meşterul popular Ionela Lungu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite