Neamţ: Şcoală de meserii amenajată la Vaduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru unitatea unde vor fi pregătiţi meseriaşi după modelul oraşului Roanne nu există însă în prezent cadru legislativ. Dacă se va găsi formula legislativă după care să funcţioneze instituţia, din toamnă, la Vaduri vor putea fi formaţi constructori, bucătari, ospătari sau mecanici.

Clădirea veche a Şcolii cu clasele I-VIII din Vaduri, comuna Alexandru cel Bun, a intrat într-un program de reabilitare, pentru a fi transformată în prima şcoală de meserii din judeţ.

Elevii din clasele normale învaţă, de anul acesta, într-o clădire nouă, iar primarul Ion Rotaru nu a vrut să schimbe destinaţia fostei şcoli. „Ar fi fost păcat să facem altceva în această clădire construită special pentru învăţământ şi o vom transforma în şcoală de meserii, după modelul pe care l-am văzut în oraşul francez Roanne, cu care am înfrăţit municipiul Piatra Neamţ în vremea când eram primar acolo“, a declarat Ion Rotaru.

Roanne, model de urmat

Edilul povesteşte că, anual, din Piatra Neamţ erau trimişi câte 20 de elevi la şcoala de meserii din Roanne.

„S-au întors de acolo specializaţi ca bucătari, ospătari, barmani, mecanici auto sau chiar manichiuriste“, a mai spus Ion Rotaru. După acel model, primarul spune că meseriile care se vor învăţa la Vaduri vor fi dintre cele mai cerute pe piaţă.

„Se caută foarte mult acum constructorii şi muncitorii în tot felul de servicii“, a precizat edilul.

Nu există cadru legal

Fostele şcoli de arte şi meserii (SAM), care erau un fel de şcoli profesionale, se transformă, de anul trecut, în licee tehnologice, după ce nu şi-au dovedit utilitatea.

Luminiţa Vârlan, şefa Inspectoratului Şcolar  (IŞJ)Neamţ, crede că iniţiativa de la Vaduri poate fi benefică pentru copii, dar are nevoie de un cadru legal, care va trebui stabilit ca o premieră în judeţ.

„O şcoală din judeţ va trebui să funcţioneze în sistemul de învăţământ românesc şi tot ce se va realiza acolo va trebui să aibă o formă legală. Împreună vom găsi cadrul legal necesar funcţionării unei astfel de unităţi“, a declarat Luminiţa Vârlan.

Sistemul nostru de învăţământ poate fi adaptat la cel european, afirmă inspectorul şcolar general. „Cred că sistemul european de învăţământ are acel tip de flexibilitate care îi permite să pregătească tinerii pentru meserii foarte atractive pe piaţă, pe care va trebui să îl adaptăm nevoilor noastre“, a încheiat Luminiţa Vârlan.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite