Neamţ: Sătul să tot aştepte, izolează singur casa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pietreanul Ovidiu Topoliceanu preferă să-şi reabiliteze termic apartamentul pe cont propriu, în afara programului Primăriei. Asemenea locatarului din Dărmăneşti, mulţi pietreni au angajat muncitori care să le reabiliteze locuinţele. Costurile sunt mai mici şi au certitudinea că iarna viitoare vor plăti mai puţin la întreţinere.

 Majoritatea locatarilor blocului A14-40 din Dărmăneşti vor să-şi izoleze apartamentele la exterior, cu polistiren şi tencuială, independent de programul derulat de Primărie. Pentru că au deja termopane, costul pe apartament, calculat de firma de profil la care au apelat, ajunge la 1.100 de lei, spun proprietarii.
Iordache Vişan, locatar în acest bloc, şi-a izolat apartamentul la interior, iar acum, odată cu vecinii, doreşte „să-l lucreze“ şi la exterior.


Economii serioase la gaz


„În iarna care a trecut am consumat mai puţin gaz pentru încălzire. Sper ca după ce apartamentul va fi izolat şi la exterior, economia să fie şi mai mare“, a explicat pietreanul. Ovidiu Topoliceanu din blocul B11, tot din Dărmăneşti, s-a apucat să-şi izoleze termic la interior locuinţa, pe cont propriu, fără să apeleze la un meşter pentru că se pricepe el la astfel de lucrări.


„Deocamdată, izolez sufrageria, care este mai expusă la frig. Voi trece şi la cealaltă cameră când voi mai putea“, a spus pietreanul. Conform acestuia, sufrageria are 4,5 pe 3,2 metri, iar polistirenul, adezivul şi materialele pentru tencuială au costat 450 de lei. „Pentru var, pe care îl voi da şi prin bucătărie, îmi mai trebuie circa 150 de lei. Dacă apelam la un alt meseriaş, mi-ar fi luat încă vreo 800 de lei pentru manoperă“, a completat Ovidiu Topoliceanu.
În programul de reabilitare termică derulat de Primărie cheltuiala este mai mare, dar include şi alte lucrări. De exemplu, costurile totale pentru reabilitarea blocului C6 din Piaţa Ştefan cel Mare sunt de circa 1,23 milioane de lei.


Se lucrează la 25 de blocuri


Împărţit la cele 64 de apartamente şi şase societăţi comerciale din bloc, costul mediu pentru fiecare proprietar ar fi de 17.000 de lei. Numai că locatarii plătesc doar 20% din costuri pentru că restul e subvenţionat de Guvern şi de Consiliul Local. Chiar şi aşa, proprietarul tot mai are de plătit circa 3.500 de lei.
Până în acest moment, în Piatra Neamţ au fost reabilitate 17 blocuri. Alte 25 sunt în lucru. Pentru viitorul apropiat, doar alte 42 de blocuri de locuinţe au mai fost incluse în program.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite