Neamţ: Cei patru turişti rătăciţi pe Ceahlău au fost recuperaţi de Salvamont (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul judeţean de intervenţie montană fusese anunţat astăzi că un grup de persoane era blocat în zăpadă, într-o zonă de sub platoul Ocolaşul Mare

Echipajul format din trei salvamontişti a cautat grupul de turişti în zona „Clăile lui Miron". „Cel care a sunat la serviciul de urgenţă a anunţat că cele patru persoane au plecat dimineaţă, din Izvorul Muntelui spre vârful masivului. Apelantul a spus că este blocat în zăpadă împreună cu ceilalţi trei colegi", a precizat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ.

În jurul orei 15.30, cei patru tineri au fost găsiţi în zona jgheabului de sub platoul Ocolaşul Mare. "Erau doi băieţi şi două fete din Iaşi care se blocaseră în timp ce urcau pe o pantă acoperită cu gheaţă şi zăpadă. Au sunat la 112 şi au rămas pe loc, aşteptând echipajul nostru. Unul din băieţi reclama o problemă la un picior, şi toţi erau uzi până la brâu din cauza zăpezii", a mai spus Raul Papalicef.

Traseele prin jgheaburi sunt de evitat

Cei patru tineri erau nemulţumiţi că angajaţii Parcului Naţional Ceahlău care le-au încasat tariful de urcare pe masiv nu i-au anunţat să evite acel traseu periculos. După ce au fost localizaţi, tinerii au fost ajutaţi să urce la cabana Dochia, iar mâine dimineaţă vor fi coborâţi în Durău. 

Salvamontiştii îi avertizează pe turişti care vor să urce muntele Ceahlău că de la cota 1600 spre vârf sunt încă zone acoperite cu zăpadă şi gheaţă. De evitat sunt traseele prin jgheaburi, cel care trece pe la cascada Duruitoarea şi cel prin Poiana Maicilor, unde stratul de zăpadă mai poate ţine încă două săptămâni. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite