Neamţ: Salvamontiştii, pe cale de dispariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salvamontiştii merg câte doi în echipă, în loc de şase, cât prevăd normativele
Salvamontiştii merg câte doi în echipă, în loc de şase, cât prevăd normativele

Intervenţiile în caz de urgenţă pe Ceahlău sunt asigurate doar de cinci curajoşi, număr insuficient pentru a acoperi zona. Conducerea serviciului avertizează că până la apariţia unui accident grav în masiv nu e decât o chestiune de timp.

Salvarea montană în cadrul serviciului de specialitate era asigurată, la începutul anului trecut, de 12 salvamontişti. Din acest efectiv se puteau forma două echipaje care supravegheau zona masivului non-stop.


Înainte de apariţia actului normativ ce a blocat posturile, din serviciul Salvamont Neamţ au plecat doi angajaţi, apoi, rând pe rând, numărul salariaţilor s-a diminuat până la şase angajaţi.


„A plecat în Italia“


„Săptămâna trecută a mai plecat un coleg, care a cerut concediu fără plată timp de trei luni ca să muncească în Italia să-şi poată plăti ratele şi datoriile la bancă“, spune Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.


Cu cei cinci salariaţi care figurează ca personal operativ, conducerea serviciului nu mai poate nici măcar să închege o echipă completă de intervenţie care numără, conform normativelor, minim şase membri. „În condiţiile acestea, e o chestiune de timp până când va apărea primul accident grav la care nu vom mai avea cum să intervenim în timp operativ. E o adevărată ruletă rusească ce se întâmplă acum“, susţine şeful Salvamont Neamţ.


„Ceahlăul e dificil de urcat în orice sezon, iar dacă nu cunoşti muntele, trebuie să ai la cine apela ca să fii protejat“
,a spus Marcel Iuteş, un nemţean care urcă des  pe muntele Ceahlău. Pe lângă dificultatea acoperirii celor 9 trasee montane din Ceahlău, salvamontiştii vor trebui să asigure, în sezonul rece, şi asistenţa la pârtia de schi de la Piatra Neamţ.


Salarii de 900 de lei


„Dacă s-ar debloca posturile, tot ar fi o problemă la angajare, pentru că un salvator atestat se formează în minim doi ani. Băiatul care a plecat acum era şef de echipă, avea 10 ani vechime în serviciul nostru şi e de specialitate biolog“, a adăugat Raul Papalicef. Pe de altă parte, condiţiile grele de lucru pe munte şi salariile derizorii sunt motive suficiente pentru ca salvamontiştii să renunţe în favoarea altor slujbe mai bine plătite.


„La un moment dat se termină şi cu elanul de salvator. Le vezi feţele atunci când îşi iau leafa de 800-900 de lei şi îi înţelegi pe oameni că au şi ei viaţa lor, că vor să aibă şi ei concedii, că au şi ei nevoie de timp liber“, a mai spus şeful salvamontiştilor nemţeni.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite