Neamţ: Salariile profesorilor, întârziate de noi reguli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul de salarii este mai mic decât necesarul pentru toţi profesorii, iar administratorul oraşului crede că ar trebui făcute disponibilizări pentru ca banii să ajungă.

Două reguli noi au dat peste cap salariile profesorilor din Piatra Neamţ. O primă noutate a fost obligaţia ca statele de funcţii să fie avizate de Inspectoratul Şcolar. „Salariul profesorului nu depindea înainte de avizarea lunară a Inspectoratului. Am lucrat în plus sâmbătă pentru salariile care trebuiau luate luni“, a precizat inspectorul general Luminiţa Vârlan. Totuşi, profesorii care trebuiau să îşi găsească salariul pe card ieri, 8 februarie, nu primiseră banii.

Banii nu ajung pentru toţi
Şi asta din cauza unei alte modificări a ministerului de resort, care a făcut ca angajaţii municipalităţii să vireze târziu banii în cont. Acest lucru a fost simţit şi de cadrele didactice de la Liceul de Artă. „Mâine vor fi pe card salariile. Probabil nu au existat bani suficienţi pentru a se alimenta conturile. Vreau să cred că, din cauza modificărilor de ultimă oră, nu au fost puse cap la cap cele necesare decât cu o anumită întârziere“, a apreciat ieri Mihăiţă Albu, directorul Liceului de Artă. Aceeaşi situaţie s-a regăsit şi la Colegiul Naţional „Petru Rareş“.

„Ar fi trebuit să plătim salariile profesorilor ieri, dar nu s-a putut pentru că nu era deschisă linia de credit. S-a rezolvat, dar nu ne-au rămas bani şi pentru celelalte contribuţii. În loc de 180.000 de lei am primit 140.000 de lei“, a declarat Mihai Obreja, directorul de la „Petru Rareş“.

Titi Tănase, şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DFFP) Neamţ, susţine că întârzierea nu ţine de instituţia pe care o conduce, ci de ordonatorul principal de credite, care este Primăria. „Au întârziat, probabil, pentru că nu a avut disponibilităţi financiare“, a declarat Titi Tănase, directorul DGFP. Bogdan Puşcaşu, administratorul public al municipiului, spune că şcolile trebuie să treacă la concedieri pentru a fi suficienţi bani.

„Ministerul a stabilit personalul şi fondul de salarii pe fiecare unitate de învăţământ. Acum este prima lună în care se aplică standardul per elev, iar fondul de salarii fixat prin lege nu este suficient. E clar că trebuie să dea oameni afară“, a declarat Bogdan Puşcaşu. Pentru profesori, o zi de întârziere înseamnă mult. „A nu primi salariul la timp înseamnă o perioadă de restrişte“, a spus profesorul de muzică Ioan Amironoaie.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite