Neamţ: S-au luptat un an pentru a tăia şase nuci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei şase nuci au fost tăiaţi zilele trecute, la un an după depunerea cererii
Cei şase nuci au fost tăiaţi zilele trecute, la un an după depunerea cererii

Pentru şase nuci, aceştia au plantat alţi 30 de puieţi. Legislaţia în vigoare are prevederi drastice pentru a autoriza tăierea copacilor.

Administratorii firmei care voiau să ridice cel mai înalt bloc din Piatra Neamţ, cu 14 etaje, au luptat timp de un an pentru a învinge „Legea nucului“. Terenul de pe care au fost, în cele din urmă, tăiaţi copacii se află în spatele Băii Comunale şi al Dispensarului nr. 1. „Niciodată nu am încălcat legea şi la fel am făcut şi acum“, a explicat de ce a durat atât Simion Stoica, administratorul firmei.

„Legea nucului“ impune condiţii drastice pentru autorizarea tăierii. „Se stabileşte imperativ ca pentru fiecare nuc tăiat să se planteze alţi copaci tineri fără să se precizeze numărul. Firma respectivă a depus cererea pentru eliberarea autorizaţiei încă de anul trecut, când noi am specificat că se vor planta câte cinci puieţi pentru fiecare pom tăiat“, a declarat Niculina Sorlescu, şef serviciu, responsabilă cu autorizaţiile pentru tăierea nucilor.

Conform şefului Direcţiei Agricole, Liviu Bumbu, permanent vin oameni care solicită autorizarea tăierii de nuci. „Avem un dosar gros de cereri. Pot fi autorizate doar cele care se referă la nucii bătrâni, epuizaţi, care prezintă pericol public sau care se află pe terenul pe care se construieşte o clădire de interes public“, a precizat Liviu Bumbu. Până la momentul tăierii celor şase nuci, a fost nevoie de o mulţime de demersuri.

Du-te vino pentru aprobare

„A trebuit să luăm extras din rolul agricol de la Primărie, în care era trecut numărul de nuci de pe teren. Am făcut cerere pentru autorizarea tăierii la Direcţia Agricolă. Ne-a fost acordată abia după ce am demonstrat că am plantat 30 de puieţi de nuc. Apoi a trebuit să ne adresăm Ocolului Silvic pentru a îi marca, iar ulterior să angajăm o echipă care să îi taie“, a declarat Simion Stoica, reprezentantul firmei.

Conform acestuia, cel mai mult a durat până să găsească locul în care să planteze puieţii. „Am găsit o firmă care are livadă de nuci. În urma unei înţelegeri, am făcut plantări de completare. Cu procesul-verbal, ne-am întors la Direcţia Agricolă, să-l anexăm la cererea iniţială“, a adăugat Stoica. Clădirea care se va construi pe terenul pe care creşteau cei şase nuci va fi cel mai înalt bloc din oraş. „Va avea subsol pentru parcări, parter şi două niveluri de mezanin, cu spaţii comerciale, precum şi alte 12 etaje de locuinţe“, a precizat Simion Stoica.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite