Neamţ: S-a trezit că a rămas cu 3 lei pe libretul CEC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nemţean acuză instituţia bancară că l-a furat de 30.000 de lei, bani pe care i-a depus într-un cont între 1990 şi 1994. Banii „s-au evaporat“ încă din 2005, odată cu denominarea leului. Oficialii băncii susţin că nu-l pot despăgubi pe depunător.

Un nemţean acuză CEC Bank că i-a furat economiile şi este decis să dea instituţia bancară în judecată.

Iulian Găină (49 de ani), din localitatea Tarcău, a mers în urmă cu câteva zile la filiala din Bicaz a băncii pentru a-şi verifica situaţia contului deschis în urmă cu 20 de ani. Spre marea lui surprindere, a constatat că, din cei peste 30.000 de lei depuşi în intervalul 1990-1994, mai poate retrage doar 3 lei. Nemţeanul pusese banii la CEC să-i facă un dar-surpriză fiicei sale când se va mărita.

„Am vrut să fac contul încă de când s-a născut fiica mea, în 1986. Am reuşit abia în 1990, când am depus 1.000 de lei şi pentru anii din urmă“, a explicat Iulian Găină. Până în 1994, prin depuneri periodice, suma de pe libret a ajuns la 30.072 de lei.

„La vremea aceea, banii pe care îi aveam la CEC însemnau cam cinci salarii de-ale mele“, a spus nemţeanul. Timp de şase ani nu a mai reuşit să facă nicio depunere. „Nu am ştiut ce să cred când operatoarea mi-a spus că nu mai am decât 3 lei. Cred că asta înseamnă pur şi simplu că mi-au furat banii, deşi pe carnet scrie clar că statul garantează sumele depuse“, s-a plâns Găină.

Nemţeanul spune că va merge în instanţă cu CEC Bank şi pentru că s-a simţit umilit. „Dacă eram numai eu în agenţia CEC Bicaz, poate suportam această palmă, dar au fost acolo mai mulţi oameni care m-au văzut. În plus, nu cred că este normal să renunţ la banii mei“, a încheiat Iulian Găină.

„Banca nu despăgubeşte“

Oficialii CEC Bank susţin că nu sunt responsabili pentru situaţie. „Faptul că sumele depuse pe libretele de economii nu mai reflectă valoarea lor iniţială nu poate fi imputat băncii, întrucât CEC Bank, ca de altfel orice bancă, nu despăgubeşte, nu compensează şi nu indexează sumele depuse de clienţi, pentru a le păstra puterea de cumpărare din momentul depunerii şi până la restituire“, a declarat Cristina Tudose, şef Serviciu Marketing al CEC Bank.

Transformarea sumei existente în 1994 în 3 lei s-a făcut prin denominare, mai spune reprezentantul CEC.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite