Neamţ: Ruine mortale la Fabrica Montana

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din fosta fabrică de lapte Montana n-au mai rămas decât nişte pereţi vechi şi murdari
Din fosta fabrică de lapte Montana n-au mai rămas decât nişte pereţi vechi şi murdari

Mulţi copii ignoră pericolele şi se joacă printre pereţii care s-ar putea prăbuşi oricând peste ei. Printre ruinele fostei fabrici, adolescenţii îşi fac poze pentru Facebook sau încing partide de paintball.

Fostele clădiri ale fabricii Montana au devenit capcane periculoase pentru cei care se încumetă să treacă prin zonă. Din pereţii vechi „curg“ cărămizi, iar planşeele au numeroase găuri.


Zona nu este încercuită cu un gard protector, chiar dacă printre ruine sunt şi guri de canal desfundate şi adânci pe peste patru metri.


„Se dau cu skateboard-ul“


Cele câteva inscripţii stângace vopsite pe ziduri nu sunt luate în seamă, nefiind clar de când datează: „Propietate privată. Pericol de prăbuşire“. „Foarte mulţi colegi şi prieteni de-ai mei au la contul de Facebook poze făcute printre ruinele de la Montana. Îmi doresc şi eu foarte mult să fac fotografii acolo, pentru că este un loc foarte interesant“, ne-a spus Maria (13 ani), elevă în clasa a VII-a. Ghidul nostru a fost un adolescent de 16 ani, Petru (16 ani), elev în clasa a X-a. El a recunoscut că se joacă printre ruine, chiar dacă e periculos. „Am fost cu mai mulţi prieteni şi ne-am luptat cu cornete prin încăperile de aici, de la subsol până pe acoperiş. E grozav“, ne-a spus Petru. Ne-a arătat printre moloz o mulţime de bile albe de plastic rămase în urma celor care se „împuşcă“ cu pistolul. Ne-a mai spus că scările de beton care urcă la etaj şi nu mai au balustradă sunt tocite de cei veniţi să se dea cu plăcile. „Se dau cu skateboard-ul pe aici. Nu găseşti în oraş un alt loc mai tare pentru aşa ceva“, este convins Petru.


Vânzare eşuată


Pentru luptele cu arme cu bile de vopsea, locul este ideal, reproducând parcă scene de luptă urbană de prin Orientul Mijlociu. „Pentru paintball, sunt două locuri pe care le preferăm: pădurea şi ruinele de la Montana“, ne explică Alex, un tânăr pasionat de paintball.


Fabrica de produse lactate Montana SA a intrat în faliment din anul 2005. De atunci, o firmă din oraş specializată în lichidări tot încearcă să vândă ce a mai rămas pentru a plăti datoriile. Ultimul raport făcut de această firmă datează din martie anul acesta, când a publicat în „Buletinul procedurilor de insolvenţă“ raportul trimestrial. În acesta nu vorbeşte decât despre casarea unor lăzi frigorifice şi de încercarea de a vinde un răcitor.


La numărul de telefon pe care îl face public firma de lichidare nu a răspuns nimeni, ieri, după ora 15.30. Conform purtătorului de cuvânt al Poliţiei Neamţ, inspector principal Cătălina Bădeanu, obligaţia asigurării ruinelor de la Montana revine proprietarului.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite