Neamţ: Roşii crescute la fabrica de hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legumele sunt produse în sera fabricii de hârtie şi carton, prin utilizarea căldurii din fluxul tehnologic.

De câteva zile, pietrenii găsesc în pieţele agroalimentare din oraş nu doar roşii de import sau aduse de grădinarii din sudul ţării, ci şi tomate autohtone. Cumpărătorii recunosc că sunt atraşi de preţ, de aspectul legumelor, dar şi de anunţul că roşiile sunt produse în Piatra Neamţ.

„E o raritate să mai găseşti în zilele noastre produse româneşti. Şi mai rar se găsesc pe piaţă legume sau fructe produse la noi în judeţ“, spune pietreanul Ionuţ Avram. Clienţii curioşi află cu surprindere chiar de la comercianţi că produsele sunt recoltate de la fabrica de hârtie şi carton din oraş. Aceasta şi-a amenajat în curte o seră unde sunt cultivate tomatele.

Polenizare cu bondari „dresaţi“

„Am înfiinţat o seră în care producem roşii şi ardei. Tehnologia este importată din Franţa şi împreună cu specialiştii horticultori lucrează în seră şi câţiva muncitori“, spune Adrian Vais, directorul general al societăţii Petrocart.

La fabrica nemţeană producţia de roşii face o concurenţă serioasă celei de hârtie şi carton. Până în prezent au fost recoltate din seră 20 de tone de roşii, iar administratorii estimează că până în toamnă producţia va ajunge la aproape 90 de tone.

„Am vrut să valorificăm cumva căldura reziduală rezultată din fluxul de producţie al fabricii. Acest surplus de energie este dirijat spre seră, iar polenizarea se face natural, cu ajutorul unor bondari condiţionaţi să facă polenizarea“, explică directorul fabricii.

Directorul Vais recunoaşte că legumele nu se înscriu în standardele de produse tip „bio“, dar este încântat de ideea că poate folosi o parte din energia care se risipea până acum. Un alt avantaj este că pot cultiva tomate şi alte zarzavaturi tot timpul anului, indiferent de condiţiile atmosferice. Şefii fabricii au calculat că dacă în 2011 vor fi obţinute două recolte, şi-ar putea amortiza în patru ani investiţia de la seră.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite