Neamţ: Romulus Lupaşcu - A colecţionat sute de ceasuri (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pietreanul se mândreşte mai ales cu piesele fabricate în cadrul unui proiect NASA cu ocazia zborului pe Lună.

Romulus Lupaşcu măsoară timpul cu sute de ceasuri de colecţie, de buzunar şi de mână, automatice sau cu întoarcere manuală. Dintre rarităţi, Romulus Lupaşcu se mândreşte cu un ceas de buzunar din 1870 şi unul dintre primele ceasuri de mână, de prin 1920, de argint. O altă raritate din colecţia lui este un ceas de damă pandantiv automatic, un Eterna fabricat în 1968. Dar modelele la care ţine cel mai mult şi la care consideră că nu are concurenţă în ţară sunt dintr-o serie legată de zborul pe Lună.

Ceasuri pentru astronauţi
„În 1969, când omul a ajuns pe Lună, cei de la NASA au ales, dintre ceasurile produse de 200 de firme, modelul Omega Speedmaster, cu care au dotat echipa de cosmonauţi. Modelul Speedmaster care a fost pe lună a fost numit Moonwatch. În colecţia mea există 37 de astfel de exemplare, toate ceasuri diferite, dintre care două din aur“, precizează colecţionarul. O altă serie de ceasuri Speedmaster din colecţia lui este legată de faţa nevăzută a lunii.

„În 1970, NASA a lansat un proiect de cercetare a feţei umbrite a lunii, care a fost denumit Proiectul Alaska. Firma Omega a speculat evenimentul şi a fabricat modelul Speedmaster Alaska Project“, explică Romulus Lupaşcu. În momentul interviului, colecţionarul purta la mână un ceas sofisticat, Omega Speedmaster Broad Arrow Moon Phase, din 2004. „Este o piesă rară, pe care mi-o doream mult şi pe care o am din 2008“, spune bărbatul. Ne precizează că numele ceasului vine de la faptul că arată fazele Lunii.

La Iaşi pentru reparaţii
Cu atâtea ceasuri, nu rare sunt situaţiile când are nevoie de un ceasornicar. Colecţionarul spune că în Piatra Neamţ nu există meşteri potriviţi, motiv pentru care merge la Iaşi, la un meşter vestit printre toţi colecţionarii din Moldova. Internetul i-a deschis posibilităţi foarte diversificate, astfel încât cele mai multe achiziţii sunt acum de pe eBay, dar ne mărturiseşte că face în continuare schimburi cu alţi colecţionari sau cumpără de la persoane particulare ori de la magazine de specialitate.

Consideră că îşi poate transforma colecţia într-o investiţie pe termen lung, prin înlocuirea ceasurilor de oţel cu altele din aur. „Jumătate din colecţia mea de ceasuri e din aur. Încerc să schimb tot ce am din oţel în aur, pentru a creşte valoarea investiţiei pe termen lung, dar nu Speedmaster “, a încheiat Romulus Lupaşcu.

Profil
Născut. 24 septembrie 1959, Piatra Neamţ.
Studii. Liceul de Chimie din Piatra Neamţ.
Familie. Căsătorit.

Întrebări şi răspunsuri
Aveţi şi alte colecţii?
Am o colecţie de câteva sute de compact-discuri, pe care le ascult pe o linie audio de calitate. Folosesc calculatorul pentru diverse aplicaţii, dar nu ascult niciodată muzică pe el. Muzica e mutilată de calculator!
Vă lipseşte vreun ceas din colecţie?
La 40 de ani de la aselenizare, a apărut un nou model, într-o serie limitată, care costă peste 5.000 de euro şi cu care nu am reuşit încă să îmi completez colecţia.

Ce-i place
În afară de ceasuri, îi place să colecţioneze timbre, documete şi monede de pe vremea lui Carol I. Spune că preferă muzica rock cu care a crescut de mic, mai ales Led Zeppelin, Pink Floyd, Deep Purple, Uriah Heep.

Ce nu-i place
Colecţionarul spune că detestă lucrurile prost făcute. „Urăsc manelele, mizeria umană şi ignoranţa“, a precizat în final Romulus Lupaşcu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite