Neamţ: Robert Ignat: „M-am lovit mai mult la fotbal decât aici“ (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescentul a încercat mereu lucruri deosebite, însă pasiunea pentru căţărat s-a dovedit a fi cea mai puternică.

Robert se consideră o fire mai puţin conservatoare şi a fost mereu pasionat de lucrurile neobişnuite. A urcat prima dată pe un panou de căţărat acum un an şi a fost impresionat de senzaţia de relaxare şi de libertate pe care o oferă înălţimea.


„M-a adus un prieten la panou şi am rămas surpins că avem aşa ceva la noi în oraş. De mult îmi doream să fac asta şi am rămas la club fără să stau pe gânduri“, îşi aminteşte adolescentul. Pasiunea pentru neobişnuit şi talentul care l-a urmărit din prima zi la panou au făcut ca prezenţa lui Robert la concursurile de profil să fie o obişnuinţă.

„Prima competiţie la care am participat a fost în noiembrie 2009, la Bucureşti, alături de alte 50 de persoane. Până acum, am participat la nouă concursuri, dintre care două participări la campionatele naţionale şi nu am de gând să mă opresc aici“, a completat tânărul.

A urcat pe podium la Sfântu Gheorghe
Până acum a ratat o singură competiţie în domeniu, desfăşurată în Ungaria la începutul acestui sezon. „A fost în aceeaşi perioadă cu Bacalaureatul şi nu am avut de ales. A trebuit să renunţ“, a afirmat Robert.

Ultimul rezultat notabil a fost la concursul naţional de juniori de la Sfântu Gheorghe, de pe 29 mai, unde pietreanul a reuşit să ajungă pe primul loc. „A fost mai mult o confirmare pentru mine, pentru că mă antrenasem destul de mult. Într-un fel pot spune că mă aşteptam la un rezultat bun“, a explicat sportivul.

Continuă căţăratul la facultate
Deşi adolescentului pietrean îi este frică de înălţimi, tocmai escalada se dovedeşte a fi sportul său preferat. „Este uimitor pentru că nu există două trasee la fel. Fiecare căţărare este diferită şi foarte complexă“, a menţionat Robert. Tânărul a finalizat cursurile liceale şi din această toamnă va studia la Iaşi, la Facultatea de Administrare a Afacerilor. Cu toate acestea, ştie ce va face şi în ce priveşte sportul care îl atrage atât de mult. „În Iaşi voi avea ocazia să mă afirm mai mult, pentru că cei de la clubul de acolo beneficiază de o sală mai mare şi de mai mulţi membri“, a spus tânărul.

Robert a ales deja şi linia pe care o va urma în ceea ce priveşte căţăratul. Este pasionat de partea de bouldering, pentru care se antrenează pe stâncile de la Sihla, ori de câte ori are ocazia. „Mi se pare mai antrenant să încerc să urc stâncile cu forme neregulate, care te pot înşela la orice pas. Escalada pe panou drept este la fel de periculoasă, dar simt că bouldering-ul mă relaxează pe deplin“, a afirmat Robert.

Profil
Născut. 19 mai 1991, la Piatra Neamţ.
Studii. Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din Piatra Neamţ.
Familie. Are un frate.

Întrebări şi răspunsuri
Cât de periculos este acest sport, mai ales pentru persoanele neiniţiate?
Sincer să fiu, eu m-am accidentat mai mult pe terenul de fotbal decât la panoul de escaladă. Contează foarte mult modul în care înţelegi căţăratul şi felul în care simţi forţele proprii. Nu consider că este un sport mai periculos decât altele, dovadă că sunt şi multe fete la club.
Care sunt concursurile la care îţi doreşti să ajungi?
În viitorul apropiat voi concura la Iaşi, peste numai două săptămâni. Însă, în viitorul îndepărtat, îmi doresc să ajung la Campionatul Mondial. Nu ştiu când va fi acest moment, dar ştiu sigur că voi participa pentru a-mi verifica limitele.

Ce-i place
Tânărului sportiv îi plac cărţile care-l transpun în lumi interesante. „Probabil am «moştenit» pasiunea pentru lectura de calitate de la profesorul meu de română din liceu“, spune tânărul.

Ce nu-i place
Adolescentul refuză singurătatea şi nu suportă aglomeraţia. „În spaţiile suprapopulate mă simt sufocat şi fără spaţiu“, afirmă Robert.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite