Neamţ: Recomandări pentru timpul liber (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O plimbare în aer liber sau o vizită la muzeul meşterului popular Nicolae Popa de lângă Târgu Neamţ vă pot destinde după o săptămână de muncă.

Minivacanţă la cort 

O ieşire în aer liber cu cortul poate fi o soluţie eficientă de relaxare după o săptămână de muncă. Pe lângă echipamentul necesar unei ieşiri în natură, nu uitaţi să puneţi în bagaje şi pelerine de ploaie sau un pulover în cazul în care nopţile devin răcoroase sau sunteţi surprinşi de o ploaie de vară. Din bagaje nu trebuie să lipsească ustensilele pentru grătar, sau cele de pescuit dacă vreţi să vă stabiliţi locul de campare pe malul unui lac sau aveţi acces la cursuri de apă.

image

În jurul oraşului sunt locaţii care oferă linişte şi privelişti deosebite precum zona din vecinătatea lacului Cuiejdel, Almaş sau Bâtca Doamnei. În judeţ, peisaje atractive pentru turiştii care preferă acest de gen de relaxare în aer liber sunt pe Valea Tarcăului, la plaja de la Izvorul Alb, pe muntele Ceahlău şi în poieniţele din apropierea staţiunii Neguleşti. 

Vizită la casa cu măşti de la Târpeşti

Neculai Popa vă aşteaptă să-i treceţi pragul casei transformate în muzeu la Târpeşti, în comuna Petricani. La venerabila vârstă de 91 de ani pe care îi împlineşte astăzi, artistul popular vă invită să descoperiţi parfumul vremurilor de odinioară în casa bătrânească unde au fost adunate în timp scrinuri de lemn, covoare ţesute din lână colorată, obiecte folosite odinioară de femei în gospodărie, sumane, cojoace, catrinţe, bundiţe şi piese ale portului popular.

image

Pe holuri pot fi admirate celebrele măşti create de Neculai Popa şi costumatii folosite de urătorii din satele învecinate oraşului Târgu Neamţ. Tot în muzeul particular de la Târpeşti pot fi văzute diverse colecţii de obiecte vechi recuperate de pe la ţărani, ulcioare, ouă încondeiate, icoane vechi, piese de armament arhaice şi fragmente de ceramică din aşezările neolitice dezgropate în zonă. 

Excursie la lacul Cuejdel 

În weekend puteţi face o plimbare până la Cuejdel, un lac de baraj natural situat în apropiere de Piatra Neamţ. Mai puţin cunoscut şi popularizat, acest lac constituie, mai ales pentru locuitorii din zona oraşului, un punct de atracţie deosebit pentru drumeţii sau pescuit. După Lacu Roşu, Cuiejdel este cel de-al doilea lac de baraj natural din această zonă a Moldovei.

image

Din Piatra Neamţ se ajunge la lac pe Drumul Naţional 15C spre Târgu Neamţ continuat spre comuna Gârcina. De aici, se merge până la drumul forestier Cuiejdel şi apoi pe jos până la lac (aproximativ 20 minute de mers). Un traseu auto este prin comuna Crăcăoani: se străbat satele Cracăul Negru şi Magazia până la drumul forestier Pârâul Gardului, se continuă până la capătul lui trecându-se în partea Ocolului Silvic Gârcina iar drumul duce până la lac.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite