Neamţ: Recoltele mustesc în pământul îmbibat de apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Precipitaţiile care nu încetează de aproape două săptămâni încep să dea bătăi de cap agricultorilor din judeţ.

Cei mai afectaţi de ploile abundente sunt micii fermieri şi grădinarii care nu şi-au asigurat culturile pentru calamităţi. „De la atâta apă ceapa începe să putrezească în pământ, iar cartoful se mănează", spune cu obidă pietreanul Marian Darie în timp ce nu mai pridideşte să scoată apa care bălteşte în gospodăria din cartierul Ciritei.

Şi agricultorii care au cultivat suprafeţe mari de teren îşi fac griji pentru soarta recoltelor, mai ales că prognozele meteorologilor anunţă o încălzire bruscă a vremii după zilele ploioase.

„Deocamdată nu avem probleme decât la culturile de muştar care au fost afectate de precipitaţii şi vânt puternic. La cerealele păioase planta nu a ajuns încă la maturitate, nu este pericol de încolţire. Dacă vine canicula vor fi însă riscuri ca plantele să fie atacate de dăunători", spune inginerul Alex Moldoi, directorul tehnic al unei societăţi agricole din judeţ.

Marii agricultori care au cultivat suprafeţe importante din judeţ au avut grijă să-şi asigure culturile şi pentru calamităţi, aşa că nu par să fie foarte afectaţi de apa care bălteşte pe câmpuri. Nu acelaşi lucru se poate spune despre micii agricultori care îşi asigură dintr-o recoltă traiul pe un an întreg.

„Ei sunt cei mai afectaţi de vremea asta pentru că nu mai este legea calamităţilor şi singura despăgubire se acordă numai cu poliţe de asigurare", spune Traian Vararu, şeful Direcţiei Agricole Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite