Neamţ: Radiaţiile periculoase, măsurate de pe Ceahlău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În laboratoarele din Piatra Neamţ şi Roman este urmărită şi evoluţia stratului de ozon.

Staţia de supraveghere a radioactivităţii mediului de pe vârful Toaca din masivul Ceahlău este situată la 1.865 de metri altitudine şi este printre primele înfiinţate în România. „Staţia este funcţională din anul 1962. La Toaca programul este 24 de ore din 24, şi se asigură supravegherea permanentă a contaminării radioactive transfrontaliere datorate unor accidente care au loc în alte ţări“, spune Neculai Andrei Neagu, fizician în cadrul Serviciului de Monitorizare din cadrul Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) Neamţ.

„Radiaţiile nu se simt“
Datele întregistrate de sonde sunt transmise în staţiile de supraveghere, iar valorile indică dacă sunt probleme cu radioactivitatea. „Radiaţiile nu au miros, nu se simt, nu au gust, şi valorile trebuie foarte atent determinate. Dacă se ating valorile de atenţie, se iau probe suplimentare pentru corelarea datelor cu alţi parametri“, mai spune fizicianul. Nivelul radioactivităţii mediului din judeţ se realizează prin măsurători ale activităţii beta globale specifice a principalilor factori de mediu (aer, sol, vegetaţie apă) precum şi măsurători ale debitului dozei gamma absorbite în aer.

„Analizele gamma spectrometrice pentru cesiu, iod şi compuşi de reacţie emanaţi în atmosferă se fac la staţia de la Iaşi“, spune Teodora Sârbu, inginer chimist, şeful Serviciului Monitorizare a radioactivităţii din cadrul APM Neamţ. La Staţia de la Piatra Neamţ  se desfăşoară un program standard de monitorizare a radioactivităţii factorilor de mediu timp de 11 ore pe zi.

Stratul de ozon, fără motive de îngrijorare
„Cel puţin o dată pe an mergem în aceste zone şi facem măsurători la apă, vegetaţie şi sol. Chiar dacă activitatea economică este întreruptă de câţiva ani, perimetrele trebuie monitorizate pentru că pot apărea modificări prin antrenarea sterilului în urma precipitaţiilor“, adaugă Teodora Sârbu. Inginerul chimist mai spune că în laboratoarele de la Piatra Neamţ şi Roman este urmărită şi evoluţia stratului de ozon, dar valorile monitorizate până acum nu dau motive de îngrijorare. „Pragul de alertă este atins atunci când valoarea ozonului înregistrată trei ore consecutiv este 240 microgame pe metrul cub de aer“, mai spune inginerul chimist.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite