Neamţ: Programul „Rabla“ reînvie piaţa auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe străzile din Piatra Neamţ au mai rămas foarte puţine rable
Pe străzile din Piatra Neamţ au mai rămas foarte puţine rable

Unii dealeri de maşini şi-au mărit vânzările cu 13% faţă de anul trecut şi aşteaptă cu nerăbdare etapa de anul viitor. Peste 60% din cei care şi-au luat anul acesta automobile noi sunt pensionarii care au renunţat la rable.

Programul de înnoire a parcului auto naţional a fost o adevărată gură de oxigen pentru principalii dealeri de autovehicule din Neamţ. Deşi în plină criză, volumul vânzărilor de pe piaţa auto nemţeană fie s-a menţinut la aceleaşi cote, fie a crescut comparativ cu 2009.


„În toată ţara, piaţa auto a scăzut. Cu toate acestea, noi ne-am menţinut cota de piaţă, graţie programului de reînnoire a parcului auto naţional“, spune Tasica Postole, directorul uneia dintre firmele de profil din judeţ. În general, nemţenii se feresc de leasing şi preferă să plătească cu cash, 90%  din cei care şi-au cumpărat un automobil fiind beneficiari ai programului „Rabla“.


Ultima zi de „Rabla“ 2010


Paradoxul îl constituie faptul că majoritatea celor care şi-au achiziţionat maşini noi anul acesta sunt pensionarii şi nu cei din câmpul muncii. „Trebuie să mă mulţumesc cu maşina pe care o am, deşi e veche de opt ani. Nu mi-aş putea permite, cel puţin acum, să mă gândesc la un autoturism nou“, spune bugetarul Vasile Popa. 


Explicaţia o dă tot Tasica Postole. „Diminuările salariale substanţiale din sistemul bugetar nu le mai permit nemţenilor să se gândească la maşini noi. Mai mult decât atât, sunt chiar persoane juridice care caută ofertele noastre pentru maşinile second-hand, tot din cauza lipsei banilor“. Încheierea programului „Rabla“ din acest an este privită de unii distribuitori auto cu îngrijorare, iar de alţii cu optimism.


Lăcrămioara Diaconu, director de vânzări la altă firmă de profil din judeţ, crede că volumul vânzărilor nu va scădea. „Chiar dacă pe 23 noiembrie ia sfârşit această etapă a programului, de anul viitor va fi lansată o alta. Nu cred că asta se va simţi în vreun fel în cifra noastră de vânzări“. Şi în cazul firmei pe care o reprezintă, creşterea vânzărilor se datorează programului „Rabla“.


Printre tinerii norocoşi care şi-au permis să îşi ia maşină nouă anul acesta se numără şi Ionuţ Popescu. „Am căutat să nu coste prea mult, dar să mă pot baza pe ea oricând. Noroc de rabla tatălui meu, pe care am dat-o la casat“, spune pietreanul.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite