Neamţ: Primarii întreprinzători scapă de creşterea TVA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai multe primării din judeţul Neamţ plătesc către bugetul de stat TVA-ul fără să ştie că pot recupera mare parte din acesta.

O parte din primarii nemţeni au găsit soluţii care să-i protejeze de creşterea cotei TVA. La Gârcina, edilii au întocmit documentaţia necesară înfiinţării unei societăţi comerciale care să aparţină Consiliului Local.

„Chiar astăzi am depus documentele pentru înfiinţarea unei societăţi comerciale pe care să trecem toate activităţile de tip economic ale Primăriei, precum cele legate de păşuni, pădure, gunoi, apă, chiar şi comerţ. Prin aceasta vrem să fim măcar recuperatori de TVA“, a declarat Aurora Bălan, primarul comunei Gârcina.

Lucrează ca o firmă

La Tarcău a fost aleasă soluţia recuperării TVA direct la Primărie. „Am declarat Primăria ca plătitoare de TVA şi ca prestatoare de activităţi economice şi am obţinut încă un cod fiscal. Noi încasăm foarte puţin TVA, la biletele de transport cu microbuzul şi la taxa de drum pentru buşteni, însă plătim TVA pe toate facturile. De acum, vom recupera diferenţa de TVA dintre sumele plătite şi cele încasate“, a declarat Iulian Găină, primarul comunei Tarcău.

Totuşi, primăria rurală cu cel mai mare buget din judeţ nu recuperează TVA-ul. „Încasăm 250-300 de mii de lei pe an de la populaţie pentru gunoi, în care este inclus şi TVA-ul, după care achităm serviciile către operatorul de salubritate, din nou cu TVA, fără să recuperăm diferenţa. În plus, avem alte circa 700.000 de lei cheltuieli cu TVA, pe care am putea să-l recuperăm în totalitate“, a declarat Adrian Diaconu, primarul comunei Cordun. Bugetul comunei, cu tot cu banii pentru învăţământ, este de circa 8,2 milioane de lei.

În schimb, Primăria Taşca recuperează TVA-ul din activitatea de gospodărire comunală încă din anul 1999. „De când am făcut centrala termică pe rumeguş, avem cod fiscal de activităţi economice pentru serviciul public de gospodărire comunală şi facem deducerea TVA-ului doar pentru acest domeniu“, a declarat Alexandru Drăgan, primarul comunei Taşca.

Posibilitatea recuperării TVA de către primării a fost confirmată şi de Cristina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Finanţe Neamţ. „Pentru activităţie economice şi primăriile pot solicita, în condiţiile legii, deducerea TVA-ului“, a declarat Cristina Ionescu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite