Neamt: Primăria îşi acoperă gafele cu credite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În luna aprilie, consilierii locali au aprobat creditul fără să ştie exact la ce va folosi. Adevărul a ieşit abia acum la suprafaţă.

Asaltaţi de executorii judecătoreşti şi cu vistieria goală, şefii oraşului apelează la împrumuturi. Buzunarul public a fost declarat „bun de plată“ după ce edilii au încasat în mod ilegal de la E.ON taxe de zeci de milioane de lei. La Administraţia Finanţelor Publice Piatra Neamţ există cinci dosare cu titlu executoriu care popresc conturile Direcţiei Taxe şi Impozite, în valoare de peste 31 de milioane de lei.

Concret, judecătorii au hotărât că aşa-zisa „redevenţă Pinalti“, impusă de Primărie furnizorilor de utilităţi pentru reţelele care traversează domeniul public, este ilegală. Acum, şefii oraşului trebuie să returneze aproape 13,5 milioane de lei către E.ON Gaz şi alte aproape 18 milioane de lei către furnizorul de electricitate E.ON Moldova.

Edilii caută acum bănci la care să facă împrumuturi. Ei caută să ne convingă că creditele sunt cea mai bună soluţie în situaţia de faţă. „Plata dobânzilor la orice credit este mai avantajoasă decât plata penalităţilor de întârziere. Acum, ca penalităţi de întârziere se calculează 0,1% pe zi, în timp ce creditele au o dobândă în jur de 10% pe an“, a declarat Bodgan Puşcaşu, administratorul public al Primăriei Piatra Neamţ.

Funcţionari la judecată

Presiunea pe care o face E.ON pentru recuperarea banilor este imensă. „Pe rolul instanţelor de judecată se află mai multe acţiuni în contencios administrativ formulate de către E.ON Gaz Distribuţie şi E.ON Moldova Distribuţie împotriva titlurilor executorii emise de către Consiliul Local Piatra Neamţ“, a precizat Corneliu Zaiţ, purtător de cuvânt al E.ON.

Deocamdată, cei care plătesc pentru „redevenţa Pinalti“ sunt personaje din eşalonul doi al Primăriei Piatra Neamţ. Pe rolul Judecătoriei Piatra Neamţ există un dosar instrumentat de DNA Bacău, în care fosta directoare a Direcţiei de Taxe şi Impozite, Rodica Zelinca, precum şi alţi cinci angajaţi sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor private.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite